STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Politica cu impact economic, Energie & Utilitati & Infrastructura, EUROPA, Politica Energetica

Rusia a scumpit gazele livrate Ucrainei cu 44%

conducte gazeRusia a majorat cu 44% pretul gazelor naturale livrate Ucrainei, dupa expirarea unui discount acordat la sfarsitul anului trecut. Astfel, cresc si presiunile financiare asupra autoritatilor de la Kiev, aflate in asteptarea programului de asistenta financiara internationala.

Gazprom a anuntat majorarea tarifului respecta contractul si este necesara pentru ca Ucraina datoreaza peste 1,7 miliarde de dolari pentru gazele cumparate de la inceputul anului 2013, dupa cum noteaza Bloomberg. Guvernul fostului presedinte Victor Ianukovici a negociat anul trecut reducerea pretului gazelor, pe fondul protestelor declansate dupa renuntarea la acordul de asociere cu Uniunea Europeana (UE).

„Discountul pentru pretul gazelor nu mai poate fi folosit”, a spus directorul general al Gazprom, Alexey Miller, care a adaugat ca Ucraina nu a reusit sa plateasca gazele primite in 2013 si nu plateste integral nici pentru livrarile curente. Aceasta decizie sporeste probabilitatea ca Gazprom sa ameninte cu blocarea livrarilor catre Ucraina, care cumpara circa jumatate din necesarul de gaze din Rusia, fapt ce s-a mai intamplat de cel putin doua ori din 2006.

In urma eliminarii discountului, pretul gazelor livrate Ucrainei creste la 385,5 dolari pentru 1.000 de metri cubi, de la 268,5 dolari in primul trimestru. Pretul mediu al gazelor pentru clientii europeni va fi in acest an de circa 370-380 dolari pentru 1.000 de metri cubi, potrivit estimarilor Gazprom.

Concomitent cu majorarea pretului gazelor livrate Ucrainei, Gazprom a marit, potrivit contractului, cu 10% taxa de tranzit platita operatorului ucrainean de conducte UkrTransGaz pentru livrarile destinate Europei. Decizia Gazprom de a majora pretul gazelor livrate Ucrainei a fost luata in timp ce Rusia a inceput sa reduca treptat presiunile militare exercitate dupa anexarea Crimeei, retragand o parte din trupele de la granita cu Ucraina.

Deocamdata, tranzitul gazelor catre Europa prin conductele ucrainene decurge normal, potrivit reprezentantilor Gazprom si UkrTransGaz. „Deocamdata este improbabil producerea unui soc serios. Gazprom revine la preturile aplicate Ucrainei in 2013”, a declarat Dennis Sakva, analist in domeniul energiei la firma Dragon Capital in Kiev. Acesta mai spune ca Ucraina ar putea folosi gaze din rezervele stocate, inainte de a primi ajutorul de la FMI, asteptat in aceasta luna.

Ucraina are stocuri reduse de gaze, de 7,2 miliarde de metri cubi, sustine Andri Koboliev, director general al Naftogaz, compania de stat cerand guvernatorilor regionali sa limiteze consumul de gaze in luna aprilie. Koboliev a anuntat ca intentioneaza sa se intalneasca cu Miller in aceasta saptamana, fara sa precizeze insa ce vor discuta.

Autoritatile de la Kiev au convenit saptamana trecuta cu FMI un acord de imprumut in valoare de 14-18 miliarde de dolari, programul de ajutor financiar urmand sa deblocheze si alte finantari pentru Ucraina, pana la un total de 27 de miliarde de dolari, in urmatorii doi ani. In cadrul acordului cu FMI, Ucraina s-a angajat sa majoreze pretul gazelor pentru populatie cu 50%, de la 1 mai.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.