STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, INTERNATIONAL

Rusia s-ar putea confrunta cu sanctiuni dure, daca nu acorda acces la locul prabusirii cursei MH17

Obama and CameronOccidentul il avertizeaza pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, ca economia ruseasca se va confrunta cu sanctiuni sectoriale, in cazul in care nu acorda acces deplin la locul prabusirii avionului Malaysia Airlines si nu inceteaza sa alimenteze instabilitatea in Ucraina.

„Daca Rusia nu adopta masuri, in perioada urmatoare, in ceea ce priveste raspunsul imediat la prabusirea avionului, dar si la probleme care au legatura directa cu instabilitatea in estul Ucrainei, atunci vom sustine ca trebuie sa mergem mai departe”, a declarat un purtator de cuvant al premierului britanic David Cameron, pentru Reuters.

Insusi Cameron a intarit aceasta afirmatie, spunand ca „Rusia trebuie sa stie ca vor urma actiuni daca nu va exista o schimbare radicala in modul in care se comporta”, iar Uniunea Europeana (UE) va fi gata sa faca pasii necesari.

De altfel, Marea Britanie va sustine ferm, la o reuniunea ministrilor de externe din UE, de maine, continuarea demersurilor pentru impunerea de noi sanctiuni Rusiei, a afirmat purtatorul de cuvant al premierului. Acesta din urma adaugat ca tara sa insista pentru aplicarea imediata a sanctiunilor care vizeaza cetateni si entitati ruse asupra carora s-a convenit, saptamana trecuta, la nivelul oficialilor Uniunii.

Prim-ministrul britanic a discutat telefonic, duminica, cu presedintele francez Francois Hollande si cu cancelarul german Angela Merkel, iar concluzia a fost ca sanctiunile ar putea lovi bunuri industriale avansate, ce ar putea fi folosite si in industria de aparare.

Marea Britanie sustine ca, cel mai probabil, o racheta ruseasca trasa de pe teritoriul ucrainean controlat de separatistii prorusi a lovit avionul companiei Malaysia Airlines, la bordul caruia se aflau 298 de persoane, intre care zece britanici. Dincolo de ocean, presedintele Statelor Unite ale Americii, Barak Obama, declara ca Rusia trebuie sa exercite influenta pe care o are asupra separatistilor prorusi pentru a facilita accesul la locul prabusirii avionului malaysian, subliniind ca prefera gasirea unei solutii politice la criza din Ucraina.

„Rusia are o influenta extraordinara, Rusia a antrenat separatistii, le-a oferit armament, inclusiv sisteme antiaeriene; data fiind influenta, Rusia trebuie sa ii convinga pe separatisti sa coopereze in investigatie”, spune Obama, care adauga ca „mutarea cadavrelor este o insulta pentru cei care au pierdut rude apropiate si pentru lumea civilizata”.

Dupa patru zile de la prabusirea avionului Boeing 777 ce apartine companiei Malaysia Airlines s-a incheiat operatiunea de cautare a trupurilor pasagerilor, insa autoritatile ucrainene nu sunt in posesia cutiei negre, care se banuieste ca se afla la separatistii prorusi.

Presedintele american declara ca separatistii prorusi continua sa impiedice accesul la locul dezastrului, tragand focuri de arma si mutand cadavrele victimelor.

„Nu trebuie sa mai existe arme care trec frontiera, sa mai existe trupe care trec frontiera, sa mai existe sprijin pentru separatisti. Respectarea integritatii teritoriale a Ucrainei, asta se cere si pentru asta trebuie sa facem presiuni”, declara raspicat David Cameron. Europa si America ii cer presedintelui rus, Vladimir Putin, sa se asigure ca separatistii ucraineni sprijiniti de rusi acorda acces deplin la locul prabusirii si cer deschis Kremlinului sa inceteze aprovizionarea rebelilor cu arme.

Avionul Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines s-a prabusit pe 17 iulie in apropierea localitatii Grabovo, la 50 de kilometri de Donetk, intr-o zona in care au loc confruntari intre fortele ucrainene si separatistii prorusi. Cursa MH17 zbura de la Amsterdam spre Kuala Lumpur si avea la bord 298 de pasageri si membri ai echipajului. Toate persoanele aflate la bord au murit.

Prabusirea avionului malayesian, cel mai probabil doborat de o racheta sol-aer, a provocat indignare in lumea intreaga, iar Washingtonul i-a acuzat direct pe rebelii prorusi pentru aceasta tragedie.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.