STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Energie & Utilitati & Infrastructura, EUROPA

Rusia a oprit livrările de gaze către Ucraina

Rusia a „redus la zero” livrările de gaze către Ucraina, luni dimineaţa, a anunţat ministrul ucrainean al Energiei, Iuri Prodan, asigurând că în pofida acestei întreruperi a aprovizionării, Ucraina va continua să asigure un tranzit fiabil către Europa, conform Mediafax.

UKRAINE-RUSSIA-POLITICS-UNREST-EU-AID„Am fost informaţi că livrările de gaze către Ucraina au fost reduse la zero, volumele trimise (de Rusia) nefiind decât pentru tranzitul către ţările europene”, a declarat ministrul. Ucraina va „asigura tranzituri fiabile ale gazelor către Europa”, a adăugat el.

Rusia şi-a pus în practică ameninţarea, luni, şi a întrerupt livrarea gazelor către Ucraina după eşecul negocierilor. Liderii prooccidentali ai Ucrainei au sperat să ajungă la un acord de ultim minut, duminică, la Kiev în disputa cu Moscova, în timp ce ţara se confruntă cu o insurgenţă violentă prorusă în est.

Aproape 15% din gazul consumat în Europa tranzitează teritoriul ucrainean. Astfel, comisarul european pentru Energie, Guenther Oettinger, a avertizat totuşi că Europa s-ar putea confrunta în această vară cu o penurie de gaz dacă Ucraina extrage din rezervele stocate pe teritoriul său.

Gazprom a avertizat, la rândul său, Bruxelles-ul asupra unor „posibile perturbări” către UE dacă Ucraina pompează gaz din volumele în tranzit, aşa cum a fost cazul precedentelor conflicte pe tema gazelor din 2006 şi 2009.

La expirarea ultimatumului, luni, la ora 06.00 GMT (09.00 ora României), Gazprom a anunţat că nu va livra Ucrainei, a cărei datorie pentru gaze atinge 4,5 miliarde de dolari, decât ce va plăti în avans.

„Naftogaz primeşte gaz pentru volumele pe care le plăteşte. Nimic nu a fost plătit, prin urmare nimic” nu va fi livrat, a rezumat purtătorul de cuvânt al Gazprom, Serghei Kuprianov.

Ucraina caută alte surse printre membri UE

O delegaţie ucraineană se va deplasa marţi la Budapesta pentru a convinge ţări europene să cedeze Ucrainei o parte a gazului rus pe care îl importă, după ce Rusia a decis oprirea gazelor, anunţă compania publică Naftogaz, citată de AFP.

„Companii europene sunt pregătite să furnizeze gaze Ucrainei. Vor propune Ucrainei un tarif de 320 de dolari pentru 1.000 m3”, a declarat preşedintele Naftogaz, Andrei Kobolev. Naftogaz este deja client al companiilor RWE (Germania) şi Gaz de France.

„Avem propuneri şi de la alte companii importante” a adăugat oficialul ucrainean. Budapesta va găzdui marţi un forum internaţional pe tema securităţii energetice.

Însă compania Gazprom a anunţat deja că livrările de acest tip sunt ilegale. „Companiile europene nu au dreptul să revândă gazul rusesc”, a avertizat Gazprom.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.