STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Politica cu impact economic, Servicii & Comert & Logistica, INTERNATIONAL, Comertul Exterior & Acorduri Liber Schimb

Rusia intensifică schimburile economice cu Iranul

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret care va permite intensificarea schimburilor economice cu Iranul, inclusiv vânzarea sistemelor de rachete S-300, anunţă Kremlinul, potrivit Mediafax.

Iran rusiaPotrivit decretului, Rusia va livra grâu şi materiale de construcţii în Iran, o ţară vizată de sancţiuni internaţionale, în schimbul petrolului furnizat de regimul de la Teheran, scrie Reuters.

Decretul prezidenţial va permite şi onorarea contractului care prevede vânzarea de către Rusia a unor sisteme de rachete de tip S-300 în Iran, o măsură care va deranja Statele Unite şi alte ţări occidentale. Contractul privind sistemele de rachete era blocat din anul 2010, pe fondul presiunilor Occidentului.

Acordul cu Iranul a fost explicat de Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe. „În schimbul petrolului iranian, vom oferi Iranului anumite tipuri de produse. Nu este vorba de produse vizate de actualul regim de sancţiuni impuse Iranului”, a explicat oficialul rus.

Prin acest decret, care nu înseamnă modificarea în vreun fel a sancţiunilor internaţionale, Rusia speră să facă un pas înaintea Occidentului, în relaţia cu Iranul. Marile puteri din grupul P5+1 (Rusia, SUA, Franţa, Marea Britanie, China şi Germania) au ajuns la un acord de principiu cu Iranul în domeniul nuclear şi ar putea atenua regimul de sancţiuni impus Teheranului.

Statele Unite şi Israelul au criticat luni decizia Rusiei de a exporta în Iran anumite tipuri de produse, inclusiv sisteme de rachete de tip S-300, relatează Le Figaro, în pagina electronică.

„Opunerea noastră la aceste vânzări este veche şi publică. Credem că aceste vânzări nu ajută în niciun fel”, a apreciat colonelul Steven Warren, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, referindu-se la posibilitatea ca Rusia să-şi onoreze un contract care prevede livrarea către Iran a unor sisteme de rachete de tip S-300. Contractul privind sistemele de rachete era blocat din anul 2010, pe fondul presiunilor Occidentului.

Mai devreme, ministrul isralian al Informaţiilor, Youval Steinitz, a denuţat decizia Rusiei de a ridica interdicţia privind livrarea unor sisteme de rachete de tip S-300 Iranului.

Acest anunţ este „rezultatul legitimării oferite Iranului prin acordul în curs de pregătire şi o dovadă a faptului că avântul economic care va urma anulării unor sancţiuni (internaţionale) va fi exploatat de către Iran pentru a se înarma, nu pentru a asigura bunăstarea poporului iranian”, a afirmat Youval Steinitz, un apropiat al premierului israelian Benjamin Netanyahu.

El a făcut aluzie la acordul de principiu încheiat pe 2 aprilie de Iran şi marile puteri. Acest acord prevede controale mai stricte asupra programului nuclear al Teheranului, în schimbul cărora Iranul solicită anularea unor sancţiuni internaţionale. Un acord final urmează să fie semnat înainte de sfârşitul lui iunie.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.