STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Politica cu impact economic, INTERNATIONAL, Comertul Exterior & Acorduri Liber Schimb

Rusia găzduieşte un dublu summit al BRICS şi al unei alianţe militare eurasiatice

Rusia găzduieşte miercuri summiturile ţărilor emergente BRICS şi Organizaţiei Cooperării de la Shanghai (SCO), o alianţă eurasiatică economică şi militară, relatează DPA în pagina electronică, transmite Mediafax.

Rusia1Dublul summit îi oferă preşedintelui rus Vladimir Putin oportunitatea să reafirme prezenţa Moscovei pe scena mondială, în contextul înfruntării Occidentului.

Putin urmează să se întâlnească cu liderii Chinei şi Iranului în cadrul acestui eveniment, care va avea loc până sâmbătă, în oraşul rusesc Ufa, la aproximativ 1.200 de kilometri est de Moscova.

Punctul culminant urmează să fie lansarea Băncii BRICS, considerată o provocare la adresa dominaţiei financiare occidentale.

Aşa-numita Nouă Bancă pentru Dezvoltare va fi dotată iniţial cu un capital de 50 de miliarde de dolari, la care cele cinci ţări membre BRICS – Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud – au contribuit în mod egal cu câte zece miliarde de dolari.

Putin şi omologul său chinez Xi Jinping urmează să discute despre cooperarea economică şi despre „probleme-cheie de pe agendele internaţională şi regională”, potrivit site-ului evenimentului.

El urmează să se întâlnească şi cu omologul său iranian Hassan Rohani. Rusia deţine preşedinţia SCO anul acesta, iar Iranul are statut de observator.

Moscova insistă să-şi demonstreze influenţa la nivel global, în contextul în care economia rusă, aflată în dificultate, urmează să se contracte cu aproximativ 3% anul acesta, din cauza sancţiunilor dure pe care i le-a impus Occidentul în legătură cu criza din Ucraina.

Rusia este singura ţară care găzduieşte ambele summituri SCO şi BRICS. Acest lucru s-a mai întâmplat la primul summit al economiilor emergente, în oraşul rusesc Ekaterinburg, în 2009, înainte ca Africa de Sud să se alăture grupului.

Băncile centrale ale ţărilor emergente din cadrul BRICS – Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud – au semnat marţi un acord de sprijin mutual ce prevede crearea unui fond comun de rezervă, relatează agenţia rusă Sputnik în pagina electronică.

Potrivit acordului, fondul comun este în valoare de 100 de miliarde de dolari (89,2 milioane de euro). Acest fond este perceput drept o soluţie alternativă la instituţiile financiare internaţionale – FMI şi Banca Mondială – dominate de către Statele Unite.

China va contribui la fond cu 41 de miliarde de dolari, Rusia, India şi Brazilia cu 18 miliarde de dolari fiecare, în timp ce Africa de Sud va aloca 5 miliarde de dolari.

Ţările membre BRICS reprezintă 40% din populaţia mondială şi 1/5 din PIB-ul planetei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.