STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Politica cu impact economic, Energie & Utilitati & Infrastructura, EUROPA

Rusia a devenit unicul furnizor de gaze al Ucrainei

Ucraina a oprit achiziţiile de gaze din Europa, iar unicul furnizor va fi Rusia, care oferă cele mai mici preţuri, a declarat joi ministrul ucrainean al Energiei, Eduard Stavitski, citat de RIA Novosti, transmite Mediafax.

Gallery-Russia-Ukraine-ga-004Ucraina a cumpărat în ultimii doi ani gaze din Polonia şi Ungaria şi era pe cale să încheie un alt acord cu Slovacia, în încercarea reducerii dependenţei de livrările Rusiei, pe fondul tensiunilor generate de politica anterioară a Ucrainei de apropiere economică de Europa.

Autorităţile de la Kiev ar fi trebuit să semneze un acord de asociere cu Uniunea Europeană, în noiembrie, dar preşedintele Viktor Ianukovici a renunţat la acord în ultimul moment. În schimb, Ianukovici a încheiat în decembrie un acord cu Rusia, prin care Ucraina a obţinut un împrumut de 15 miliarde de dolari şi un discount la preţul gazelor.

Astfel, Rusia a acceptat să reducă de la 1 ianuarie preţul gazelor livrate statului ucrainean de la 400 de dolari pentru o mie de metri cubi la 268 de dolari. Noul nivel al preţului va fi confirmat trimestrial, potrivit acordului, care dă posibilitatea Rusiei să împiedice o apropierea a Ucrainei de UE.

Agenţia ucraineană UNIAN a relatat miercuri că Ucraina a oprit achiziţiile de gaze din Europa de la 1 ianuarie. „Gazele din Rusia sunt în prezent opţiunea cea mai profitabilă”, a spus Stavitski.

Stavitski declara în decembrie că Ucraina va fi în interesată în continuare să importe gaze din Uniunea Europeană, chiar dacă a obţinut o reducere de preţ din partea Gazprom evaluată la şapte miliarde de dolari pe an.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.