STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Energie & Utilitati & Infrastructura, INTERNATIONAL, ISD - FDI & Investitii & Parcuri Industriale, Derivate & Hedging - Sibex

Rusia a vândut 19,5% din Rosneft pentru 10,5 miliarde euro

Autor: Adrian N Ionescu– Cursdeguvernare.ro

rosneftGuvernul rus a anunţat miercuri seara că a vândut o participaţie de 19,5% din acţiunile Rosneft, cea mai mare companie petrolieră din Rusia, traderului de materii prime Glencore şi Fondului suveran de investiţii din Qatar pentru o sumă de 10,5 miliarde de euro, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Tranzacţia a fost anunțată la câteva zile după ce Rusia şi OPEC au ajuns la un acord pentru a-şi reduce producţia, în scopul de a susţine preţul petrolului. A fost prima dată în ultimii 15 ani când marii producători de petrol atât din OPEC cât şi din afara organizaţiei au decis să-şi reducă producţia.

Este cea mai mare operaţiune de privatizare, cea mai mare vânzare în acest an în sectorul mondial de petrol şi gaze”, a subliniat preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, la finalul unei reuniuni cu directorul general de la Rosneft, Igor Setchin. Liderul de la Kremlin a precizat că stat rus va păstra o participaţie de control de peste 50% la Rosneft.

Glencore şi Fondul suveran de investiţii din Qatar îşi vor împărţi în mod egal participaţia de 19,5% din Rosneft, potrivit termenilor acordului.

Oficialii Glencore au precizat că traderul de petrol îşi va finanţa partea sa de achiziţie prin oferirea de acţiuni proprii în valoare de 300 milioane de euro. Restul va finanţat de bănci şi de Fondul suveran de investiţii din Qatar.

Valoarea de piaţă (capitalizarea bursieră) a Glencore este de 59,17 miliarde de dolari (55,02 miliarde de euro), ceea ce înseamnă că tranzacţia cu Rosneft a fost făcută la un discount de 2% faţă de capitalizarea Glencore.

În urma tranzacţiei, în acţionariatul Rosneft, unul dintre cei mai mari producători de hidrocarburi ai planetei,  Qatar (fondul său suveran de investiţii), traderul de materii prime Glencore, se vor alătura grupului britanic British Petroleum (BP) şi statului rus, care va rămâne acţionarul majoritar.

Câştigurile obţinute în urma privatizării ar trebui să ajungă la buget până la sfârşitul acestui an, prin intermediul dividendelor de la holdingul de stat Rosneftegaz, acţionar al Rosneft.

Planul de dezvoltare economică al Rusiei în 2016 prevede privatizarea parţială a unor active de stat pentru a susţine veniturile bugetare, care au avut de suferit de pe urma scăderii preţului petrolului.

Citeste continuarea articolului pe cursdeguvernare.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.