STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Energie & Utilitati & Infrastructura, Servicii & Comert & Logistica, Comertul Exterior & Acorduri Liber Schimb

Romgaz va exporta gaze către Republica Moldova ”LA PREȚUL PIEȚEI”

RomgazPrima companie care şi-a exprimat intenţia de a exporta gaze în Republica Moldova prin interconectorul Iaşi-Ungheni este Romgaz. Directorul Romgaz Virgil Metea a confirmat interesul companiei de stat pentru exportul de gaze.

„Vom participa la licitaţia de rezervare de capacitate pe Iaşi-Ungheni şi vrem să exportăm gaze. Nu ştim încă la ce preţ o vom face, depinde şi de contrapartea din Republica Moldova. Ideal ar fi să fie un preţ de piaţă”, spune Metea, citat de economica.net.

Acesta mai precizează că, în condiţiile în care capacitatea maximă actuală a conductei este de 45 milioane de metri cubi pe an, Romgaz poate acoperi acest necesar. Potrivit ANRE, preţul la care s-ar face exporturile de gaze ar fi cel de piaţă, circa 80 de lei/MWh, aproximativ 300 de dolari pe mia de metri cubi.

Producţia anuală de gaze a Romgaz se ridică la circa 6 miliarde de metri cubi, în timp ce producția totală a României se ridică la aproape 12 miliarde de metri cubi de gaze.

Potrivit Transgaz, rezervarea de capacitate este pro-rata, funcţie de cine, ce cantitate solicită. „Procedura tocmai a fost aprobată, nu a demarat încă. Vom face publică toată procedura de acordare de capacitate, în curând”, a spus Petru Văduva, director general Transgaz.

Doar furnizorii de gaze din România pot exporta gaze către Moldova. Producătorii de gaze se califică însă pentru acest statul, pentru că au şi licenţă de furnizare.

În 27 august, autorităţile vor inaugura gazoductul Iaşi-Ungheni, prin care furnizorii din România vor putea începe să exporte gaze în Republica Moldova. Va fi pentru prima dată în istorie când România va exporta fizic gaze. Interconectorul Giurgiu-Ruse este nefinalizat şi prin Arad-Szeged exporturile sunt virtuale, în sistem backhaul.

Acest articol a aparut pe Energynomics.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.