STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Energie & Utilitati & Infrastructura

Romgaz are rezerve de gaze naturale ce ar putea acoperi consumul României pe 5 ani

Romgaz, cu rezerve de gaze naturale de 62 miliarde metri cubi, ar putea acoperi consumul României pe o perioadă de aproape cinci ani, recordul de producţie fiind înregistrat în anul 1976, când compania a extras aproape 30 miliarde metri cubi.

Sursă: www.capital.ro
Sursă: www.capital.ro

„La 30 iunie 2013, Romgaz deţinea rezerve nete de gaze de 62,1 miliarde de metri cubi şi rezerve nete probabile de 13,2 de miliarde de metri cubi de gaze, conform consultantului independent – DeGolyer & MacNaughton”, se arată într-un comunicat al Romgaz.

Compania operează în prezent 3.257 de sonde de producţie în țară, cu o cotă de 50,1% din producţia internă de gaze naturale în 2012, și are acorduri petroliere pentru nouă perimetre de explorare on-shore cu o suprafaţă totală de circa 17.650 kilometri pătraţi.

„În total, din 1997, în perimetrele aflate în concesiune, au fost făcute peste 70 de noi descoperiri de gaze, (aproximativ 3,8 miliarde metri cubi în termeni de producţie cumulată), ceea ce reflectă o rată de succes de 66% pentru pentru forări de explorare finalizate. Societatea a încheiat o serie de parteneriate şi alte acorduri de investiţii comune pentru explorarea şi dezvoltarea perimetrelor licenţiate, atât în străinatate, cât şi în România. În Slovacia şi Polonia, societatea deţine cote de participare de 25% şi 30% în parteneriate şi, respectiv, în acorduri pentru explorarea, dezvoltarea şi producţia a cinci perimetre de explorare. Pe teritoriul României, societatea deţine participaţii (cuprinse între 37,5% şi 50%) în două alte perimetre”, se mai arată în comunicat.

Romgaz, cu o cotă de 90% pe piaţa de înmagazinare subterană a gazelor naturale în România potrivit ANRE, are şase depozite subterane de înmagazinare cu un volum total de 2,76 miliarde metri cubi.

În februarie 2013, Romgaz a intrat și în sectorul de producere a energiei electrice prin cumpărarea centralei termoelectrice de la Iernut, care are o capacitate instalată de 800 MW.

Romgaz a înregistrat pe primul semestru o cifră de afaceri de 1,9 miliarde de lei, cu 2,2 miliarde de lei mai puțin comparativ cu primele șase luni din 2012, iar profitul companiei s-a diminuat de la 797 milioane de lei la 622 milioane de lei, conform datelor publice ale companiei.

„Pentru anii 2011 şi 2012, Romgaz a înregistrat rate de distribuţie a dividendelor de 79% şi respectiv 95%. Romgaz estimează să plătească dividende de aproximativ 85% din profitul net al anului 2013, în funcţie de poziţia financiară şi necesităţile de investiţii ale companiei”, se arată în comunicatul companiei.

Oferta Publică Inițială prin care statul vrea să vândă 15% din acţiunile Romgaz Mediaş ar putea fi demarată pe data de 18 sau 19 octombrie, deși Guvernul se angajase faţă de FMI să listeze Romgaz în luna noiembrie, conform unor surse din piața de capital.

Pentru a fi considerată un succes, oferta Romgaz trebui să atragă peste 450 milioane de euro.

O parte din acţiunile listate ale Romgaz vor fi vândute pe pieţe externe, prin intermediul GDR-urilor, niște certificate de depozit cu activ suport titlurile din ofertă, de emiterea lor ocupându-se Mellon Bank of New York.

Departamentul pentru Energie deține 85,1% din acțiunile Romgaz, iar Fondului Proprietatea deține restul de 14,9%.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.