STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Energie & Utilitati & Infrastructura

Romgaz raportează o cifră de afaceri și un profit în scădere în 2016 față de 2015

Producătorul și furnizorul de gaze naturale Romgaz a raportat o cifră de afaceri, pentru 2016, în scădere cu peste 15% față de anul precedent, de 3,41 miliarde de lei, comparativ cu 4,05 miliarde de lei, potrivit datelor publicate joi de companie la Bursa de Valori București (BVB), informeaza Mediafax.

Potrivit datelor transmise către BVB, cifra de afaceri estimată în scădere cu 15,8% în 2016, față de 2015, a fost afectată de condițiile meteorologice, de diminuarea drastică a cererii de gaze în sectoarele cheie, de competiția cu sursa din import și de cadrul fiscal nefavorabil competiției pe piața gazelor naturale.

În 2016, profitul net preliminat al companiei a trecut de un miliard de lei, cu 14,2% mai mic față de 2015.

În anul 2016, costul mărfurilor vândute a crescut cu 24%, ca urmare a majorării cu 9,8% a costului gazelor marfă vândute și a majorării cu 33% a costurilor generate de dezechilibrele negative pe piața de echilibrare a energiei electrice.

Veniturile din investiții au scăzut cu 49,9%, la 22,12 milioane de lei, în anul 2016, comparativ cu 44,12 milioane de lei în anul 2015, ca rezultat al diminuării cotelor procentuale de dobândă aferente disponibilului de numerar plasat în depozite bancare și titluri de stat.

Veniturile din înmagazinarea gazelor naturale au crescut cu 3,9%, fiind estimate la 345,36 milioane de lei, ca urmare a vânzării în anul 2016 a unei cantități mai mari de gaze din depozite.

Veniturile din vânzările de energie electrică au atins valoarea de 336 de milioane de lei, în scădere cu numai 5,7%, deși din ianuarie 2016 capacitatea nominală de producție a CTE Iernut s-a redus cu 25% prin trecerea planificată a două grupuri în regim de conservare uscată. Cota de piață a producției de energie electrică a fost de 2,57%.

Marja profitului net a fost 30% și Marja EBIT de 36,9% (față de 29,5% și respectiv 35,2% în anul precedent).

De asemenea, profitul înainte de dobânzi, taxe, depreciere și amortizare (EBITDA) se menține la o marjă de 46% raportată la cifră de afaceri, iar EBITDA înainte de cheltuielile de explorare (EBITDAX) se estimează la 1,82 miliarde de lei, la o marjă de 53,4%.

Investițiile totale efectuate în 2016 au fost în valoare de 497,7 milioane de lei, mai mici decât cele din anul 2015, în valoare de 938 de milioane de lei, ca urmare a diminuării investițiilor programate în explorarea de suprafață, scăderii investițiilor în asocieri și amânării unor lucrări generate de dificultățile întâmpinate în activitatea de pregătire (obținere terenuri, avize, acorduri, autorizații) și modificărilor legislației achizițiilor publice.

Față de trimestrul al treilea al anului 2016, în trimestrul patru al anului 2016 se observă o creștere a veniturilor din vânzarea gazelor din producția internă de 99,98%, a veniturilor din energie electrică de 111,88% și a veniturilor din înmagazinare de 38,5%.

În trimestrul patru, Romgaz a înregistrat un profit net de 311 milioane de lei, în creștere cu 42,1% față de aceeași perioadă a anului anterior și de peste trei ori mai mare față de trimestrul anterior. Rezultatul a fost generat de optimizarea valorificării producției și stocurilor de gaze naturale, astfel încât vânzările din energie electrică și din activitatea de înmagazinare au suplimentat veniturile din comercializarea gazelor din producția internă.

SNGN Romgaz SA este producător și furnizor de gaze naturale în România, principalele segmente ale activității sale fiind explorarea și producția de gaze naturale, furnizarea de gaze naturale, înmagazinarea de gaze și producerea de energie electrică.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.