STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Energie & Utilitati & Infrastructura

Romgaz estimează un profit net mai mare cu 12% în 2016

Romgaz Mediaş, cel mai mare producător local de gaze naturale, şi-a bugetat pentru acest an un profit net mai mare cu 12%, mizând pe o reducere a costurilor cu provizioanele.

rp_Romgaz-300x225.jpgPentru acest an, Romgaz se aşteaptă la menţinerea pro­ducţiei de gaze naturale la un nivel apropiat de cel din 2015, respectiv de 5,56 mi­liar­de de metri cubi, consumul clienţilor in­dustriali ar urma să îşi con­tinue ten­dinţa descendentă, însă cel al populaţiei va creşte chiar şi în contextul majorării de preţ începând din 1 iulie.

Pentru întreg anul 2016, Romgaz şi-a bugetat venituri din exploatare de 4,497 miliarde de lei, mai mari cu 0,27% decât încasările de anul trecut. Veniturile din vânzarea de gaze ar urma să crească cu 1% până la aproape 3 mld. lei. Din energia electrică, pro­dusă de centrala Iernut, compania ar urma să încaseze cu 15% mai puţin în acest an, respectiv 283 milioane de lei.

Cheltuielile din exploatare ar urma să reducă cu 6,6% până la 2,8 miliarde de lei, graţie reducerii costurilor cu pro­vizioanele pentru clienţii rău-platnici.

Astfel, profitul din exploatare ar urma să fie de 1,6 miliarde de lei, cu aproape 15% peste indicatorul realizat în 2015. Rezultatul net bugetat pentru 2016 este de 1,3 miliarde de lei, în creştere cu 12% faţă de anul trecut. Bu­getul pentru anul 2016 este optimist în condiţiile în care anul 2015 a însemnat o reducere cu 16% a profitului net în contextul în care temperaturile mai ridicate din timpul iernii şi cererea mai mică din industria chimică au redus livrările de gaze naturale.

Investiţiile bugetate pentru acest an sunt de 1,12 miliarde de lei, mai mari cu 21% decât cele derulate în 2015. Cea mai mare sumă, de 480 mil. lei, ar urma să fie alocată lucrărilor de exploatare.

 

Dividendele bugetate de companie din profitul pe 2016 sunt în valoare de 1,043 miliarde de lei, în uşoară scădere faţă de dividendele programate de companie pentru acest an în cuantum de peste un miliard de lei. Dividendul pe acţiune estimat pentru acest an este de 2,69 lei/acţiune, echivalent unui randament al dividendului de aproape 10%

Mai mult, compania propune pentru 2016 o scădere a ratei de distribuţie a dividendelor la 70% din profitul net de repartizat, faţă de 75% în 2015. Companiile unde statul este acţionar majoritar sunt obligate să distribuie cel puţin 50% din profitul net sub formă de dividende.

Statul român, prin Ministerul Energiei, este cel mai mare acţionar al Romgaz, cu o participaţie de 70% din capital.

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.