STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Finante & Servicii Profesionale, Balanta de Plati & Politica Valutara, Politica Sociala & Legislatia Muncii & Migratie

Romanii din Italia au trimis cei mai multi bani acasa in 2013

valentin-lazeaRomanii care muncesc in Italia au trimis acasa, anul trecut, 925 milioane de euro. Chiar si romanii care muncesc in Germania sau SUA au trimis mai multi bani acasa decat cei din Spania, potrivit datelor prezentate de Valentin Lazea, economistul sef al BNR, in cadrul conferintei „Migrantii romani si Romania: investitie pe termen lung”.

In 2013, din totalul de 4,2 miliarde euro trimisi de muncitorii straini clasamentul s-a schimbat, in sensul ca dupa Italia si inaintea Spaniei figureaza Germania si Statele Unite. Oricum sunt trei categorii de romani  care lucreaza afara si care trimit bani acasa, potrivit datelor prezentate de Valentin Lazea, mai putin calificati, cu calificare inalta si supra-calificati.

Faptul ca dupa Italia, si Spania figureaza Germania si SUA „trebuie sa ne duca cu gandul la profilul diferit al migrantilor romani pe trei zone mari geografice: lucratorii din tarile mediteraneene — Spania, Italia, Portugalia, Grecia, care de regula, fara a generaliza, sunt mai putin calificati si trimit bani mai putini pentru ca primesc mai putini bani acolo, dar sunt multi acestia”, spune Lazea.

„Apoi sunt lucratorii din Germania, Franta, Marea Britanie, care au un grad de instruire mai inalt, ei trimit bani ceva mai multi. Acestia, ca si primii probabil ca au de gand sa se intoarca in tara si sa inceapa o afacere sau sa isi construiasca o casa. A treia categorie e reprezentata de cei supra-specializati, cu masterate, doctorate din Statele Unite sau Canada, care trimit bani fara a avea de gand sa se intoarca, iarasi fara a generaliza. Acest lucru este oarecum surprinzator, faptul ca putini romani, dar bine platiti din SUA, au trimis mai multi bani decat migrantii multi din Spania, dar mai prost platiti”, a explicat economistul sef al BNR.

In total, romanii din strainatate au trimis in tara peste 4,2 miliarde de euro, in 2013. Pe primul loc la transferuri catre Romania se situeaza Italia, cu 925 milioane de euro, pe locul doi Germania cu 595 milioane de euro, iar pe trei SUA cu 460 milioane de euro. Spania se afla abia pe locul patru cu 393 milioane de euro.

In 2012, transferurile banesti ale romanilor din Spania au fost de 504 milioane de euro, cele ale romanilor din SUA de 593 milioane euro, iar cele ale romanilor din Germania, de 491 milioane de euro. In 2010, romanii din Spania au trimis acasa 738 milioane de euro, cei din SUA, 261 milioane de euro, iar romanii din Germania, 509 milioane de euro. Varful transferurilor banesti ale romanilor din Spania a fost atins in 2008, cu 2,11 miliarde de euro, iar în acelasi sumele trimise de romanii din Italia au fost de 2,7 miliarde de euro.

Valentin Lazea sustina ca bancile ar trebui sa isi stabileasca strategii diferite, in functie de aceste trei tipologii de emigranti si ca „una este sa urmaresti un emigrant care vrea sa se intoarca acasa si trebuie sa stii ce anume are de gand, sa deschida o mica afacere sau sa isi construiasca o casa sau sa isi cumpere o masina, altfel de strategie ai fata de un emigrant care nu are de gand sa se intoarca si trimite bani acasa ca sa isi ajute rudele sau copiii sa mearga la scoala”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.