STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Finante & Servicii Profesionale, Buget & Finantare Deficit, Treasury-Bonds & Bills

Romania va imprumuta 50 mld. lei in 2015 pentru finantarea deficitului bugetar si rostogolirea unei parti din datorie

euroRomania va imprumuta circa 50 mld. de lei in 2015 pentru finantarea deficitului bugetar si rostogolirea unei parti din datorie de 280 mld. de lei. Romania este in continuare dependenta de capitalurile straine atat pentru rostogolirea datoriei externe, cat si pentru finantarea deficitului bugetar.

Ministerul Finantelor trebuie sa imprumute, in 2015, peste 40 miliarde de lei pentru a finanta deficitul bugetar, de 13 miliarde de lei, si a refinanta titlurile de stat scadente in acest an. De pe pietele internationale Trezoreria intentioneaza sa atraga impru­muturile externe prin programul MTN de 2,5-3 miliarde de euro, potrivit Ziarului Financiar.

Pe de alta parte, incepand din acest an Ministerul Finantelor incepe sa ramburseze si impru­mutul de 5 miliarde de euro, contrac­tat la inceputul crizei de la Comisia Europeana, prima tran­sa fiind de 1,5 miliarde de euro.

Asadar, necesarul de finantare este de aproximativ 50 miliarde lei in acest an, iar misiunea Ministerului Finantelor nu este deloc usoara, avand in vedere ca in lunile aprilie si octombrie sunt varfuri de plata a da­to­riei, ajungand la scadenta titluri de stat de peste 7 miliarde de lei, iar in martie este scadenta o emisiune de eurobonduri de 1 miliard de euro si in iulie ajung la maturitate obligatiuni in euro emise pe piata locala de aproape 900 milioane de euro.

Nivelul refinantarilor de titluri de stat scadente in 2015 denominate in lei si in euro este in suma de 28,1 miliarde de lei, din care cea mai mare parte, respectiv 24,2 miliarde de de lei, este aferenta emisiunilor in lei, potrivit informatiilor Ministerului Finantelor. Totodata, pentru finantarea deficitului – prognozat la 1,83% din PIB – este necesara suma de 13 miliarde de lei. Deficitul urmeaza sa fie finantat in proportie de 60% de pe piata interna si 40% de pe piata externa.

Romania este in continuare dependenta de capitalurile straine atat pentru rostogolirea datoriei externe, cat si pentru finantarea deficitului bugetar. Plata datoriei externe sau interne fara rostogolirea acesteia se poate realiza numai daca se creeaza excedente sau se reduc rezervele valutare.

Datoria publica externa s-a triplat in ultimii cinci ani, de la 10,5 miliarde de euro in decembrie 2008. Pentru primul trimestru, nive­lul imprumuturilor de pe piata interna este estimat de Ministerul Finantelor la 12-14 miliarde de lei. Trezoreria vrea sa imprumute, luna aceasta, prin certificate de trezorerie si obligatiuni aproape 3,5 miliarde de lei.

Participantii la piata monetara ar aprecia ca atentia sa cada nu asupra unui program uniform de emisiuni (ce nu ia in calcul distributia titlurilor ce ajung la scadenta), ci asupra unui program ce tinde sa echilibreze perioadele in care numeroase titluri ajung la scadenta cu perioadele in care se emit titluri intr-un volum semnificativ, este de parere Vlad Muscalu, eco­nomistul-sef al ING Bank.

Ministerul Finantelor vrea sa redeschida emisiuni de obligatiuni existente, dar si sa lanseze noi emisiuni de obligatiuni cu scadente de pana la 15 ani, in functie de apetitul din piata. In ceea ce priveste frecventa emisiunilor, statul se va imprumuta in fiecare luna prin certificate de trezorerie si redeschiderea emisiunilor de tip benchmark cu scadente de 3 si 5 ani, lansate in 2014.

Emisiunile cu maturitati reziduale de 7 si 10 ani vor fi redeschise lunar sau cel putin la 2 luni, iar cele cu maturitati de 12 ani, cel putin trimestrial, in functie de conditiile de piata si cererea investitorilor pentru aceste instrumente.

2014 a fost anul premierelor la categoria bonduri externe. Ministerul Finantelor a lansat in premiera titluri in dolari pe 30 de ani si s-a împrumutat in euro la un cost mai mic de 3%. Anul trecut Trezoreria a imprumutat 2 miliarde de dolari si 2,75 miliarde de euro, prin patru emisiuni de obligatiuni cu scadenta peste 10 si 30 de ani. Pe piaţa internă, Trezoreria a vandut obligatiuni denominate in euro in valoare de aproape 929 milioane de euro, iar imprumuturile in lei au depasit 40 miliarde de lei.

 

Cat a mai este de rambursat din imprumutul de la finantatorii internationali

BNR termina de rambursat in acest an sumele imprumutate, iar in 2015 vine randul Finantelor.

Prin parafarea acordului cu finantatorii externi la inceputul crizei, Finantele si-au asumat o factura de aproximativ 10 miliarde de euro pe perioada 2009 – 2023, cea mai mare parte din suma, respectiv 7 miliarde de euro, venind la plata in urmatorii ani.

Pana in 2012, autoritatile au platit doar dobanzi aferente imprumutului record semnat cu FMI, CE si Banca Mondiala (BM), de aproape 20 miliarde de euro – cel mai mare imprumut din istoria Romaniei si cat jumatate din bugetul tarii. Iar, ulterior, au fost restituite si rate de capital.

Din imprumutul de la FMI, de aproximativ 12 miliarde de euro, la buget au ajuns circa 2 miliarde de euro, diferenta intrand la rezerva BNR. In schimb, sumele primite de la Comisia Europeana, de circa 5 miliarde de euro, au fost directionate doar catre Finante, la fel ca si imprumutul de la BM.

La sfarsitul lui 2014, datoria ramasa la FMI a scazut la aproximativ 1,5 miliarde de euro.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.