STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, PIETE FINANCIARE, Politica cu impact economic, P.I.B. & STATISTICI, Politica Sociala & Legislatia Muncii & Migratie, Asigurari & Pensii Private

Romania va fi puternic afectata de imbatranirea populatiei

siluete de batraniTara noastra va avea cel mai ridicat procent al populatiei imbatranite din toata Uniunea Europeana (UE), ceea ce va duce la cresterea cheltuielilor cu pensiile in PIB.

Este semnalul de alarma pe care l-a tras chiar ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Mariana Campeanu, in cadrul dezbaterii Reforma Pensiilor – de la experti la public, organizata de Centrul de Resurse pentru Participare Publica (CeRe) si Centrul Roman pentru Politici Europene (CRPE). „Trebuie sa avem in vedere ca Romania va fi una dintre tarile cu procentul cel mai accentuat de imbatranire a populatiei din toata Uniunea Europeana, iar acest lucru va fi provocat atat de natalitatea scazuta, corelata cu mortalitatea infantila, cat si de migratia fortei de munca, mai ales in randul tinerilor”, a afirmat Campeanu. Pe langa aceste aspecte, ministrul mai spune ca trebuie luata in calcul si cresterea sperantei de viata si „tocmai de aceea, procentul cheltuielilor cu pensiile in PIB va creste si va fi unul din cele mai mari din UE”.

Solutia la aceste probleme o reprezinta cresterea productivitatii muncii, spune Mariana Campeanu, in conditiile in care vor exista putini salariati si multi pensionari. In plus, „problema pensiilor este vitala si una dintre solutiile ce pot fi adoptate se refera la mentinerea in activitate a unei persoane pe un timp cat mai indelungat”, adauga ministrul.

Nivelul pensiilor, mai ales a celor din sistemul public, in Romania este foarte scazut, lucru admis de Mariana Campeanu, de aceea considera ca trebuie gasite solutii pentru a sustine acest sistem, in scopul sprijinirii generatiilor viitoare.

O problema globala

Imbatranirea populatiei nu este doar o problema a Romaniei sau a Europei, ci una la nivel mondial. Procesul de imbatranire a populatiei globului are o dinamica rapida, astfel ca, in doar cativa ani, pe pamant vor trai mai multi oameni cu varste de peste 60 de ani decat copii de pana la cinci ani, dupa datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Una din consecintele imbatranirii populatiei in tarile bogate, de exemplu, este prelungirea nu doar a anilor de lucru, ci si a volumului de munca.

Dar, „procesul cel mai rapid de sporire a longevitatii il constatam, in prezent in tarile cu venit mediu sau redus, iar in 2050 vom avea, in lume, doua miliarde de batrani din care 80% vor trai in state in curs de dezvoltare si emergente”, sustine John Beard, directorul institutului de cercetari demografice din cadrul OMS. Cresterea sperantei de viata este o veste buna, insa partea proasta este ca sistemele sociale si de sanatate nu mai fac fata, iar consecintele pot fi uneori fatale.

Toti batranii au dreptul la sanatate, insa vechiul sistem nu mai functioneaza, dupa cum atrage atentia Beard: „pe viitor, acest tip de ingrijire nu va mai fi posibil, pentru ca totul a functionat atata vreme cat o familie avea mai multi copii, iar acestia puteau, impreuna, sa aiba grija de batrani. Odata cu scaderea natalitatii, situatia se complica”.

Monica Queisser, sefa departamentului pentru politica sociala din cadrul OECD, crede ca intre timp guvernele lumii au inteles evolutia si cauta cai de adaptare la aceste transformari demografice. O dovada in acest sens o reprezinta reformarea sistemelor de pensii, care are loc in tarile OECD, precum si mobilizarea femeilor pe piata muncii si luarea in calcul a fenomenului migratiei.

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.