STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Legislatie & Mediu de Afaceri, Comertul Exterior & Acorduri Liber Schimb

Romania trebuie sa se armonizeze cu noul Cod Vamal al UE

cod vamal UEAutoritatile din Romania, asemenea celorlalti membrii ai Uniunii Europene (UE), vor trebui sa se adapteze prevederilor noului Cod Vamal, ce va intra in vigoare incepand cu 1 mai 2016. Ceea ce inseamna inclusiv modificarea legislatiei nationale pentru armonizarea cu noua norma legislativa a Uniunii.

La finalul lui 2015 au fost publicate in Jurnalul Oficial normele delegate si normele de implementare ale noului Cod Vamal al UE, pe baza carora autoritatile vamale din toate statele membre si operatorii economici se vor pregati pentru derularea operatiunilor in noile conditii, incepand cu 1 mai 2016. Ce inseamna aceasta mai exact?

Peste 1.500 de pagini de legislatie vamala – ce reprezinta noul Cod Vamal al Uniunii si a normele aferente – vor trebui parcurse de agentii economici, in urmatoarele saptamani, pentru a identifica eventualele schimbari ce le vor afecta operatiunile vamale, incepand cu 1 mai 2016, precum si masurile tranzitorii aplicabile operatiunilor vamale in curs de desfasurare la aceasta data, afirma Mihai Petre, Senior Manager servicii fiscale, Deloitte Romania, intr-un interviu acordat Business Mark.

In plus, autoritatile vamale trebuie sa aloce timp si personal pentru a analiza in ce masura legislatia nationala trebuie modificata pentru a fi armonizata cu noua legislatie a Uniunii.

Pe scurt, cele 1.500 de pagini contin, pe de o parte, predictibilitatea si certitudinea operatiunii de vamuire, iar pe de alta parte, conditii de autorizare mai stricte, potrivit lui Mihai Petre, carea adauga si impactul preturilor de transfer asupra valorii in vama, precum si pregatirea terenului pentru implementarea vamuirii complet electronic. Ce inseamna, pe rand, toate acestea? Un raspuns primim de la reprezentantul Deloitte Romania.

Predictibilitatea operatiunii de vamuire

Noul Cod Vamal al UE ofera posibilitatea anumitor operatori economici sa-si vamuiasca singuri marfurile, la sediul lor, intr-un interval de timp prestabilit. Substituindu-se agentilor vamali, operatorii economici stiu cu exactitate durata operatiunii de vamuire (de la cateva minute la 1-2 ore), cand pot dispune liber de marfa importata. In felul acesta, isi pot planifica mai bine fluxul de productie si livrari, in sensul ca vor reduce costurile cu asteptarea in vama a camioanelor.

Certitudinea operatiunii de vamuire 

Datoria vamala pentru orice import de marfuri se calculeaza in functie de trei aspecte, afirma Petre Mihai. Acestea sunt: clasificarea tarifara, originea marfii si valoarea in vama, in jurul carora se invart aspecte precum o disputa prezenta sau viitoare cu autoritatea vamala, care poate expune operatorul economic la datorii suplimentare, litigii cu autoritatea vamala sau intarzieri in procesul de vamuire.

Ce a facut legiuitorul European in trecut pentru a da o certitudine operatorului economic? A creat instrumente cu caracter obligatoriu, atat pentru agentul economic, cat si pentru agentul vamal, ce pot fi obtinute in avans, spune senior managerul Deloitte Romania. Acestea sunt asemanatoare cu Solutiile Fiscale Individuale Anticipate care exista in Romania, in prezent, in legatura cu tratamentul unei tranzactii in ceea ce priveste TVA, impozit pe profit etc.

Prin Noul Cod Vamal, aceste instrumente devin mai eficiente la nivel european, pot fi urmarite mult mai usor in fiecare tara membra UE si partenerii de incredere ai vamii – operatorii certificate AEO beneficiaza de mai multe facilitate decat in prezent.

Mai mult, acest nou Cod Vamal creeaza cadrul necesar obtinerii unui instrument obligatoriu complet nou, si anume Informatia Obligatorie de Valoare in Vama.  Pana in prezent, aveam posibilitatea asigurarii unei clasificari tarifare corecte, a unei dovezi de origine corecte. De anul acesta vom avea posibilitatea asigurarii unei valori in vama corecte, subliniaza Mihai Petre.

In felul acesta, operatorii economici diligenti isi pot asigura integral activitatea prin prisma celor trei aspecte care influenteaza datoria vamala, clasificare tarifara, origine si valoare in vama. Practic, expunerea operatorilor economici unui eventual litigiu cu autoritatile vamale tinde spre zero, lucru dorit de toti operatorii economici corecti si diligenti.

Conditii de autorizare mai stricte

Vamuirea marfurilor in afara biroului vamal impune operatorilor economici detinerea de autorizatii din partea autoritatii vamale. Cerintele pentru obtinerea lor s-au diversificat potrivit Noului Cod Vamal dupa cum urmeaza: acces la sistemele IT; standarde de calificare profesionala in domeniul vamal; proceduri interne.

Implementarea vamuirii electronice

Pentru a optimiza timpul de vamuire pana in 2020, va fi implementata vamuirea electronica. Utilizand un program securizat de legatura intre sistemele informatice al autoritatilor vamale si cel al operatorilor economici, declaratiile vamale vor putea fi completate, inclusiv documentele necesare atasat la acestea, direct din locatia celui care declara marfurile.

In statele membre in care a fost implementata deja vamuirea electronica, de exemplu Franta, s-a constatat reducerea timpului de vamuire de la cateva ore pana la cateva minute, ceea ce ofera o mai mare flexibilitate agentilor economici in utilizarea marfurilor importate cat si in reducerea costurilor logistice cu transportul si stationarea marfurilor in vederea vamuirii, explica reprezentantul Deloitte Romania.

Impactul preturilor de transfer asupra valorii in vama

In sfarsit, un alt punct este legat de interesul tot mai mare al autoritatilor fiscale fata de situatiile in care tranzactiile au loc intre parti legate. Ajustarile preturilor de transfer la final de an, pot duce la modificari semnificative asupra valorii in vama cu plata taxelor vamale si a penalitatilor de intarziere aferente, conchide Mihai Petre seria catorva modificari impuse de noul Cod Vamal.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.