STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Constructii & Imobiliare

România şi Ucraina, singurele din Europa Centrală şi de Est cu tranzacţii imobiliare în scădere în primele 9 luni din 2013

În primele nouă luni ale anului, România şi Ucraina sunt singurele ţări din Europa Centrală şi de Est care au consemnat o scădere a valorii tranzacţiilor imobiliare, în timp ce Rusia şi Polonia au fost principalele destinaţii din regiune pentru investitorii imobiliari, scrie Mediafax.

Sursă: www.capital.ro
Sursă: www.capital.ro

Potrivit CBRE, România a atras  tranzacţii cu proprietăţi imobiliare 84 milioane de euro în primele nouă luni, în scădere cu peste 51% faţă de acelaşi interval din 2012.

În Ucraina nu s-a înregistrat nicio tranzacţie în primele nouă luni ale anului, în condiţiile în care în 2012 investitorii au cumpărat proprietăţi totalizând 249 de milioane de euro.

După Ucraina, cea mai mică valoare a tranzacţiilor imobiliare s-a înregistrat în Bulgaria, respectiv 27 milioane de euro, piaţa consemnând însă o creştere de trei ori faţă de 2012.

În total, în Europa Centrală şi de Est au fost realizate tranzacţii în valoare de 6,8 miliarde de euro, în creştere cu 47% faţă de perioada similară a anului trecut, arată datele CBRE.

Cele mai multe tranzacții s-au realizat în Rusia, piaţă care a avut o valoare de 3,6 miliarde de euro, cu 41% peste 2012, în timp ce în Polonia valoarea tranzacțiilor imobiliare a ajuns la aproape două miliarde de euro, în creştere cu 82%.

Proprietarii din Cehia au vândut active imobiliare în valoare de 597 de milioane de euro, faţă de 378 milioane de euro în 2012, iar cei din Slovacia de 190 de milioane de euro, comparativ cu 1 milion de euro cu un an înainte.

Şi în Ungaria a fost consemnată o creştere a valorii tranzacţiilor, de la 84 milioane de euro la 129 de milioane de euro. În Ţările Baltice, investitorii au injectat 152 de milioane de euro, de peste două ori mai mult decât în 2012.

Toate categoriile de active au înregistrat o creştere a valorii tranzacţiilor, birourile fiind însă cele mai tranzacţionate, urmate de retail şi industrial.

Astfel, în perioada analizată au fost încheiate tranzacţii cu:

  • spaţii de birouri – de peste 3 miliarde de euro (+92%)
  • spaţii comerciale – de 2,67 miliarde de euro (+66)
  • spaţii industriale – 607 milioane de euro (+49%)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.