STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Servicii & Comert & Logistica, EUROPA, Comertul Exterior & Acorduri Liber Schimb

România se află pe primele locuri în UE după creşterea exporturilor şi importurilor în perioada ianuarie-mai 2014

România a înregistrat în primele cinci luni al doilea cel mai ridicat ritm de creştere a exporturilor din UE, iar la capitolul importuri a consemnat cel mai rapid avans în rândul celor 28 de state din blocul comunitar, reiese din datele prezentate luni de Eurostat.

Banca-Nationala-a-Romaniei-publica-balanta-de-plati-pentru-iunieAstfel, exporturile României au crescut cu 8% şi au ajuns la 21,3 miliarde de euro în perioada ianuarie-mai a acestui an, de la 19,7 miliarde de euro în acelaşi interval din 2013. Un avans similar în ceea ce priveşte exporturile au avut Polonia (8%) şi Cehia (8%), scrie Mediafax. Croaţia a înregistrat cel mai rapid ritm de creştere din UE, de 10%, exporturile acestei ţări urcând în intervalul analizat de la 3,6 miliarde de euro la 3,9 miliarde de euro.

Germania, cel mai mare exportator din Europa, a vândut în interiorul şi în afara UE mărfuri în valoare de 465,2 miliarde de euro, cu 3% mai mult faţă de primele cinci luni ale anului trecut. În schimb, alţi mari exportatori, cum ar fi Olanda (209,1 miliarde de euro) şi Franţa (180,9 miliarde de euro) au înregistrat o scădere a exporturilor cu 2%.De cealaltă parte, importurile României au urcat cel mai mult din UE, cu 8%, de la 21,9 miliarde de euro la 23,6 miliarde de euro. Cehia, Irlanda şi Polonia se află imediat în spatele României, cu o creştere de 7% a importurilor.

Germania conduce şi în clasamentul importatorilor europeni, cu o valoare a importurilor în primele cinci luni de 381,2 miliarde de euro, mai mari cu 3% faţă de intervalul similar din 2013.

La nivelul UE, Germania a înregistrat cel mai mare excedent comercial, de 84 de miliarde de euro, fiind urmată de Olanda (25,2 miliarde de euro) şi Irlanda şi Italia (ambele cu câte 14,1 miliarde de euro). La polul opus, se află Marea Britanie, cu un deficit comercial de 48,1 miliarde de euro, Franţa (-30,4 miliarde de euro) şi Spania (-10,1 miiarde de euro).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.