STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, ANALIZE SECTORIALE, Energie & Utilitati & Infrastructura, EUROPA

Pretul energiei din Romania, unul din cel mai scazut dupa Bulgaria insa peste media UE raportat la puterea de cumparare

Potrivit publicatiei The Economist, care citeaza surse Eurostat, România are unul dintre cele mai mici prețuri la energie electrică pentru consumatori casnici, respectiv una dintre cele mai mici taxe din Uniunea Europeana.

pretul-energiei-electrice-creste-cu-5Preţul energiei electrice plătit de populaţia din România, raportat la puterea de cumpărare, este peste media UE, aproape dublu faţă de nivelul din Franţa, apropiat de cotele din Danemarca sau Germania şi mai ridicat decât în Austria sau Olanda, potrivit datelor prezentate vineri de Eurostat.

Preţul mediu al electricităţii plătit de gospodăriile din România in anul raportat la anul trecut, este al doilea cel mai mic din Europa, după Bulgaria, potrivit tabelului publicat de The Economist.

Astfel, preţul pe kWh este cu puţin mai mic de 0,025 euro, de peste două ori mai mic decât media UE situată la 0,06 euro. Mai ieftini sunt doar bulgarii.

Cel mai scump curent îl plăteşte Cipru, urmat de Italia, Danemarca şi Germania. Tabelul arată de asemenea că România stă foarte bine la procentul taxelor şi accizelor în preţul final al energiei. Însă există state dezvoltate precum Cehia, Irlanda şi Marea Britanie unde electricitatea este taxată mai puţin decât la noi, deşi preţul curentului este mai ridicat ca în România.

Tabelul prezentat de The Economist prezintă doar preţuri brute ale energiei electrice şi nu raportate la puterea de cumpărare a populaţiei.

Preţurile din ţara noastră sunt reglementate în proporţie covârşitoare, în coşul pentru populaţie fiind introdus de către guvern, curent ieftin provenit din surse hidro şi nucleare.

Din acest an a început liberalizarea preţurilor pentru consumatorii casnici care va fi completă până la finele lui 2017. Împreună cu creşterea ponderii energiei verzi în total producţie, care este subvenţionată de populaţie, este de aşteptat ca în anii următori preţul energiei pentru populaţie să crească progresiv.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.