STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, EUROPA, P.I.B. & STATISTICI, Integrare EUROPEANA

Romania, primul loc in UE la ritmul de crestere a productivitatii angajatilor

productivitateRomania ocupa locul intai in Uniunea Europeana (UE) in privinta ritmului de crestere a productivitatii muncii per angajat in ultimul deceniu. Cu toate acestea suntem inca departe de nivelul altor state din UE la productivitate.

In 2014, productivitatea angajatilor romani a ajuns la 56,7% din media inregis­tra­ta la nivelul statelor din UE (de 100%), fata de nivelul din 2004, cand era de 34%, fapt ce arata ca angajatii romani sunt cu 67% mai productivi decat in urma cu zece ani.

Prin comparatie, in Polonia, care are o productivi­tate la nivelul de circa 74% din media UE, productivitatea per angajat a crescut cu 22% in perioa­da 2004-2014, in timp ce in Cehia, unde productivi­tatea mun­cii este de 77% din media UE, cresterea a fost de doar 5% in ultimul deceniu, dupa cum scrie Ziarul Financiar.

„Faptul ca avem cea mai mare crestere a pro­duc­tivitatii muncii din randul state­lor UE reprezinta o veste buna, dar ne mai trebuie 10-15 ani sau poate chiar 20 de ani ca sa ajungem la media inregistrata de celelalte state din UE. Cresterea a fost mare pentru ca am pornit de la o baza foarte mica, suntem inca departe de nivelul altor state la productivitate“, a explicat Sorin Faur, director al firmei de audit BDO Balkans, pentru ZF.

Asadar, Ro­ma­nia ramane la coada clasamentului european la capitolul pro­duc­tivitatea per angajat, fiind in fata Bulgariei, care a raportat o productivitate de 43,7% din media UE in 2014.

Productivitatea scazuta a angajati­lor a fost unul dintre cele mai in­vocate argu­mente de catre investitorii stra­­ini, atunci cand guvernul discuta cu mediul de afaceri despre cres­terea sala­riului mi­nim. Daca acestia spuneau ca nu pot cere actionarilor bugete mai mari pen­tru salariile angajatilor romani, deoare­ce ritmul de crestere a productivi­tatii mun­cii nu este foarte mare, statis­ticile Eurostat indica contrariul, precizeaza aceeasi publicatie financiara.

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.