STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Agricultura & Agro-Food

România, pe locul al doilea la producția de porumb în Uniunea Europeană

Datele dintr-un raport al Comisiei Europene arată o recoltă de porumb de 11, 3 milioane de tone, de două ori mai mare decât cea de la nivelul anului 2012. România va reuşi astfel să ocupe al doilea loc în topul producătorilor de porumb din UE depăşind Ungaria (8,6 milioane de tone) şi Italia (8 milioane de tone). Liderul producției de porumb rămâne Franța ( producție de 15,4 milioane de tone), cu o recoltă cu numai 25% mai mare decât cea locală.

sursa: gandul.info
sursa: gandul.info

Cu o productivitate care a crescut cu  92, 5%, la 4,14 tone/ha, recolta de porumb ar aduce economiei românești aproximativ 1,5 mld.euro și va reduce costurile companiilor din zootehnie și ale procesatorilor de carne.

Economia nu reuşeşte însă să beneficieze în totalitate de cantitatea mare de porumb pentru că o bună parte pleacă la export sub for­mă de materie primă. La exporturi agroalimentare totale de 4 mld. euro anual, jumătate sunt cereale şi animale vii.

De asemenea producția mare va reduce prețul porumbului. Primele contracte cu livrare la momentul recoltării indică o cotaţie de 130 euro/tonă la poarta fermei, cu 48% sub cea din perioada similară a sezonului precedent.

Plusul aşteptat este generat în cea mai mare parte de condiţiile meteo favorabile – temperaturile mai scăzute faţă de vara trecută şi un nivel al precipitaţiilor mai ridicat.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.