STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Energie & Utilitati & Infrastructura, EUROPA, Integrare EUROPEANA, Finantari UE & Granturi

Romania nu are niciun proiect finantat in cadrul „Planului Juncker”

LComisia Europeana2a un an de la lansarea programului de investitii al Comisiei Europene (CE) pentru redresarea economica a Uniunii Europene (UE), supranumit „Planul Juncker”, bilantul CE arata ca Romania se afla intr-un grup restrans de sase state europene care nu au obtinut nicio finantare (aprobata sau semnata) de la Fondul European de Investitii Strategice.

In ianuarie 2015, CE a adoptat propunerea legislativa a presedintelui CE, Jean-Claude Juncker privind Fondul european pentru Investitii Strategice – motiv pentru care si este supranumit „Planul Juncker” -, un plan de investitii pentru relansarea economica in UE, in valoare estimata de 315 miliarde de euro.

De acest plan, intins pe perioada 2015-2017, pot beneficia nu doar marile proiecte de infrastructura, ci si intreprinderile mici si mijlocii, precum si cele cu capitalizare medie cu pana la 3.000 de angajati si cu acces limitat la credite bancare, dupa cum preciza, in toamna anului trecut, chiar seful Reprezentantei CE in Romania, Angela Filote.

Din pacate, bilantul CE, la un an de la lansarea acestui plan, arata ca Romania nu a reusit sa obtina nicio finantare, alaturi de a alte cinci state europene.

Din lista celor peste 200 de proiecte propuse Comisiei pentru a le include in Planul Juncker, exista totusi 36 de proiecte aprobate de principiu, majoritatea vizand lucrari din categoria sisteme de apa, canalizare sau deseuri, care ar fi putut fi realizate cu ajutorul fondurilor europene alocate in exercitiul 2007-2013, potrivit site-ului cursdeguvernare.ro.

In martie 2015, Attila Gyorgy, secretar de stat la Ministerului Finantelor Publice, anunta pe EurActiv.ro ca primele doua proiecte din Romania, in valoare totala de 260 milioane de euro, au fost selectate pentru finantarea in cadrul Planului Juncker: un proiect al Primariei Municipiului Bucuresti, in valoare de 250 milioane euro, si un altul al Electrocentrale Bucuresti S.A, de 10 milioane de euro.

Romania a trimis CE, in decembrie 2014, ca urmare a solicitarii acesteia pentru planul de investitii Juncker, o lista de peste 200 de proiecte, in valoare totala estimata de 62,5 miliarde de euro, de la constructia de autostrazi, la cea de infrastructura energetica sau de la proiecte ale unor institutii de invatamant, reabilitarea de teatre, biblioteci si muzee, pana la parcuri fotovoltaice si reechiparea termocentralelor, insa majoritatea fara relevanta europeana, fiind mai degraba de interes local, dupa cum precizeaza cursdeguvernare.ro

Pe 2 februarie 2016, situatia la zi a celor 145 de tranzactii realizate in cadrul Fondului european pentru Investitii Strategice arata ca cele mai multe finantari au fost acordate in domeniile Energie, Transport si Mediu, dar Romania lipseste de pe lista tarilor cu proiecte acceptate sau finantate in derulare.

Inca de la inchiderea apelului de proiecte, CE a precizat ca nu toate propunerile primite (peste 2.000) de la statele membre UE vor fi finantate, selectia finala fiind realizata de o comisie speciala de evaluare, formata din experti ai CE si ai BEI, dupa cum subliniaza acelasi site.

CE mai preciza ca fondurile nu vor fi impartite tarilor, ci vor fi atribuite proiectelor pe baza calitatii lor, ceea ce inseamna ca s-a urmarit un echilibru geografic, ci finantarea unor proiecte bune.

Este destul de multa munca de pregatire a unui astfel de proiect de investitii, atragea atentia in urma cu cateva luni Angela Filote. Aceasta sublinia ca proiectele nu vor fi selectate „decat daca au un grad de maturitate foarte dezvoltat, daca pot fi lansate dejai urmatorii trei ani, daca au valoare minima de zece milioane de euro”.

 

Sursa: cursdeguvernare.ro

tabel plan Juncker

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.