STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Finante & Servicii Profesionale, EUROPA, Politica Fiscala - Taxe & Impozite

România a înregistrat cel mai mare deficit la colectarea TVA din Uniunea Europeană: 37,2% în 2015

Statele Uniunii Europene au pierdut aproape 152 de miliarde de dolari din veniturile TVA, în 2015, România înregistrând cel mai mare deficit la colectarea TVA, 37,2%, potrivit unui studiu al Comisiei Europene publicat joi, informeaza Mediafax.

Cele mai mari deficite la colectarea TVA au fost raportate în România (37,2%), Slovacia (29,4%) și Grecia (28,3%). Cele mai mici deficite au fost înregistrate în Spania (3,5%) și Croația (3,9%).

Deficitul la colectarea TVA raportat de România a scăzut la 37,2%, în 2015, de la 37,9%, în 2014.

În luna octombrie, Comisia Europeană va prezenta propuneri pentru actualizarea normelor în materie de TVA. Frauda în materie de TVA ar trebui să devină mai ușor de abordat, iar colectarea TVA ar trebui să fie mai eficientă.

„Vom propune în curând modernizarea normelor care reglementează TVA în cadrul vânzărilor transfrontaliere. Reforma noastră va ajuta la reducerea fraudei transfrontaliere în domeniul TVA cu 80% și la întoarcerea unor sume necesare în conturile statelor membre”, a declarat Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă.

Deficitul de colectare a TVA, care constituie diferența globală dintre veniturile din TVA preconizate și sumele efectiv colectate, demonstrează încă o dată necesitatea unor reforme serioase astfel încât statele membre să poată beneficia pe deplin de veniturile din TVA pentru bugetele lor, precizează Comisia Europeană.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.