STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Energie & Utilitati & Infrastructura, EUROPA, Comertul Exterior & Acorduri Liber Schimb, Politica Energetica

Romania a exportat 8,5% din consumul total de energie, in 2013

electricitateRomania a exportat, anul trecut, o cantitate de energie de 4,7 TWh, adica 8,5% din tot consumul national, in timp ce importurile de energie au fost de 2,7 TWh, ceea ce inseamna 4,8% din consumul total, potrivit datelor privind schimburile de electricitate puse cap la cap de Reteaua Europeana a Operatorilor Sistemelor de Transport al Energiei (ENTSO-E).

Cifrele publicate de ENTSO-E se refera la schimburile de energie, mai exact la energia care s-a dus, efectiv, peste granita, tinandu-se cont atat de schimburile realizate in interes comercial, cat si pe cele care se fac automat pentru echilibrarea sistemelor energetice.

In condiţiile in care consumul intern de energie a scazut in Romania cu 5%, in 2013, pentru al doilea an consecutiv, excedentul de productie energetica a fost trimis peste granite, traderii profitand de preturile in general mai mari din tarile vecine. Principalele destinatii pentru energia romaneasca, anul trecut, au fost Bulgaria, Serbia si Ungaria, care au achizitionat cumulat 4,6 TWh de electricitate. Trebuie mentionat insa ca factorii care au favorizat exportul de energie in Romania, i-au au ajutat si pe bulgari sau pe unguri sa isi creasca exportul de energie catre destinatii cu deficit de electricitate, precum Macedonia si Croatia, destinatii considerate traditionale pentru Ungaria.

Romania si-a reluat, anul trecut, pozitia traditionala de exportator net de energie electrica, in contextul in care hidrologia buna si productia mare de energie eoliana au contribuit la o balanta de schimburi energetice cu statele vecine net favorabila, dupa cum subliniaza Ziarul Financiar. Daca seceta din 2012 a impus recurgerea la importurile de electricitate, 2013 a rasturnat situatia.

Romania are o pozitie favorabila fata de Ungaria sau Bulgaria, datorita capacitatilor mari instalate de hidrocentrale si eoliene, dar cu toatea acestea exportul s-a accelerat de energie s-a accelerat in ultimele trei luni din 2013, dupa cum reiese din datele ENTSO-E.

Se pare ca traderii care au ales sa exporte energie din Romania in lunile de toamna-iarna au fost favorizati de contextul regional, scrie ZF, in conditiile unei scaderi bruste a temperaturilor si ale faptului ca incalzirea pe baza de gaze naturale nu este folosita la scara mare in statele balcanice. Cererea mai mare de electricitate a impins in sus pretul energiei de pe pietele vecine. ZF se bazeaza pe declaratia directorului general al filialei din Bucuresti a companiei slovene de comert cu energie GEN-I, Igor Koprivnikar: „cea mai importanta influenta asupra preturilor mari la energie in Ungaria a avut-o vremea. In primul rand, ne-am confruntat cu o scadere a debitului Dunarii din cauza unei hidrologii mai slabe in intreaga regiune balcanica. In acelaşi timp, temperaturile relativ scazute in luna decembrie au contribuit la majorarea cererii de electricitate”. Koprivnikar mai spune ca aceiasi factori care au stimulat exportul de energie in Romania au stat si la baza cresterii celui din Bulgaria si Ungaria.

In Romania, desi productia de energie hidro a scazut in perioada mentionata, aceasta a fost compensata de electricitatea generata de termocentrale si de parcurile eoliene, dupa cum reiese din datele Transelectrica.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.