STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, ANALIZE SECTORIALE, PIETE FINANCIARE, Politica cu impact economic, Cercetare & Edu & Marketing & Media, Asigurari & Pensii Private, Sanatate & Farma

In Romania exista doar circa 20.000 de asigurari medicale private individuale si aproximativ 200.000 de abonamente medicale

asigurari medicaleIn lipsa unei autoritati care sa centralizeze date exacte, estimari venite dinspre companiile de asigurari arata ca, in prezent, in Romania exista aproximativ 15.000 – 20.000 de asigurari de sanatate private individuale, iar numarul angajatilor care detin abonamente medicale ajunge la circa 100.000 – 200.000.

Sistemul asigurarilor medicale private din tara noastra este inca la inceput. De altfel, criza a determinat si o reasezare a pietei din punctul de vedere al jucatorilor, in sensul ca in timp ce unii au continuat sa se adapteze si sa caute solutii de dezvoltare, altii au decis sa iasa de pe piata romaneasca. De altfel, un indiciu al dimensiunii inca reduse a pietei asigurarilor medicale private in Romania este dat si de faptul ca nu exista o autoritate la care sa se raporteze cifre, date cu privire la numarul persoanelor care au ales o asigurare medicala privata. Sunt vehiculate estimari, la acest moment, venite dinspre companiile de asigurari si care arata ca, in prezent, s-au incheiat aproximativ 15.000 – 20.000 de asigurari de sanatate private individuale. Numarul estimativ al angajatilor care detin abonamente medicale ajunge la circa 100.000 – 200.000.

Gradul de acoperire legala, cu alte cuvinte al asigurarilor obligatorii, este dominant in toate tarile, de aceea pietele asigurarilor medicale private individuale sunt puternic influentate de normele finantarii publice a sistemului de sanatate. De aici putem deduce si rolul pe care il joaca asigurarile medicale private individuale in cadrul sistemului general de sanatate. Exista diferente considerabile intre tarile europene in privinta rolului unei asigurari medicale private individuale in cadrul sistemului de sanatate, precum si marimea si functionarea diferitelor piete pentru asigurarea medicala privata individuala.

In Romania, rolul asigurarilor medicale private este, cum lesne se poate deduce, aproape insignifiant, cu toate ca acestea ar putea constitui o alternativa viabila la redresarea sistemului de sanatate, in continuare subfinantat. „Dacă 10% din populatia Romaniei ce isi permite o asigurare privata de sanatate nu ar mai beneficia de bugetul national de sanatate, in conditiile in care asiguratorul va acoperi toate cheltuielile, statul ar putea directiona bugetul spre alte clase ale societatii, care, din pacate, nu isi pot permite o asigurare privata”, este de parere Zahal Levy, presedintele MediHelp International.

Comparand cifrele cheltuielilor private pentru sanatate ca procent din totalul cheltuielilor cu sanatatea, se poate observa ca acestea variaza intre 30,6% si 20,5%, in mod constant intre 1997 si 2003, inregistrand o usoara crestere dupa 2003 incoace. O interpretare a acestei situatii ar putea fi aceea ca, desi asigurarile medicale private individuale intrau pe piata, acestea nu aveau o influenta clara asupra cheltuielilor private. De asemenea, o alta interpretare ar putea fi aceea ca piata de “abonamente” s-a extins.

Potrivit unui studiu privind sistemul asigurărilor medicale private individuale, publicat pe xprimm.ro, in Romania, 87,5% din persoanele intervievate au avut intentia de a isi achizitiona o asigurare medicala privata individuala, iar 65,4% dintre ei considera ca un nivel de deductibilitate mai mare al primelor ar putea influenta pozitiv decizia lor de cumparare. Cu toate acestea, nu exista date exacte cu privire la numarul sau tipul persoanelor care au ales o asigurare medicala privata. Se pare ca, de regula, angajatorii aleg abonamente de servicii medicale pentru angajati, si nu asigurari medicale private suplimentare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.