STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, ANALIZE SECTORIALE, MACROECONOMIE, Agricultura & Agro-Food, Politica Agricola & Dezvoltare Rurala, Politica Sociala & Legislatia Muncii & Migratie

Romania a pierdut peste jumatate din populatia ocupata din agricultura

agriculturaAderarea la UE si libera circu­latie a fortei de munca, precum si comasarea terenurilor ca urmare a achizitiilor facute de investitorii straini sunt factorii principali care au dus la scaderea populatiei ocupate in agricultura, de la 2,5 milioane de persoane in 2005 la 1,3 milioane in 2015.

La sfarsitul anului trecut, Romania ocupa locul doi in Uniunea Europeana (UE) la numarul de persoane ocupate in agricultura, cu 1,3 milioane de oameni implicati in munca agricola, fie ca angajati, fie ca mici fermieri. Pe prima pozitie se afla Polonia cu 1,9 milioane de oameni, urmata de Italia cu 1,1 milioane de persoane, scrie ZF.

Cu toatea acestea, Romania se mentine lider european in privinta ponderii populatiei ocupate in agricultura in total, cu 13%. La o populatie ocupata de 10 milioane de oameni, 1,3 milioane sunt implicati in agricultura.

Cifrele indica insa o scadere de aproximativ 50% fata de 2005, cand populatia ocupata in agricultura locala era de 2,5 milioane de persoane. Aderarea Romanei la UE a determinat ca o mare parte din romani, inclusiv cei care lucrau in  agricultura, sa aleaga sa migreze in Vest, unde salariile pentru muncitorii necalificati  sunt in jur de 1.000 de euro. Conform datelor Eurostat, doar in ultimul an popu­latia ocupata din agricultura romaneasca a scazut cu peste 100.000 de persoane.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.