STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, EUROPA, Insolventa & Lichidatori

Roma, în prag de faliment

Roma se află în pragul unui faliment, după ce executivul italian a decis să retragă din Parlament un decret care ar fi ajutat capitala să acopere un deficit bugetar de 816 milioane euro, potrivit Wall Street Journal.

97516a6d393b8be7d6512233cde89cf9Retragerea decretului reprezintă un eşec pentru premierul Matteo Renzi în chiar prima sa zi în fruntea guvernului. Pregătirea unui nou decret, care să aibă şanse să fie adoptat, îl va costa pe Renzi timp şi capital politic, de care ar fi avut nevoie pentru promovarea unor reforme ample vizând piaţa muncii şi sistemul electoral.

Administraţia capitalei are acum de făcut alegeri dure – precum tăirea unor servicii publice, creşterea taxelor sau întârzierea plăţilor către furnizori – pentru a câştiga timp necesar să găsească noi modalităţi de acoperire a deficitului bugetar. Dacă nu reuşeşte, Roma ar putea fi plasată sub controlul unui administrator special, care ar avea ca sarcină vânzarea de active, precum companiile de utilităţi.

Planul primarului Romei Ignazio Marino de stabilizare a bugetului prevedea obţinerea unui transfer financiar de 485 de milioane de euro de la Guvern. Suma ar fi trebuit să compenseze Roma pentru costurile suplimentare înregistrate ca destinaţie turistică majoră, capitală a Italiei şi locaţie în care se află Vaticanul.

Planul de ajutor a atras, însă, critici chiar şi înainte de schimbarea Guvernului, fiind considerat incorect faţă de alte oraşe italiene confruntate cu dificultăţi financiare. Astfel, un nou apel pentru un transfer special la Roma ar putea încuraja cererile de ajutor venite și din partea altor orașe cu probleme, chiar dacă finanțele publice din Italia sunt deja suprasolicitate. Napoli este pe cale să declare faliment.

Premierul Renzi, fost primar al Florenţei înainte de preluarea conducerii executivului, va introduce probabil în Parlament un nou decret vizând Roma, însă nu este clar care vor fi termenii acestuia.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.