STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Industrie Prelucratoare, INTERNATIONAL

Rolls-Royce, investigat pentru corupţie şi dare de mită în Indonezia şi China

Autorităţile din Marea Britanie au lansat o investigaţie oficială împotriva producătorului de motoare de avioane Rolls-Royce, pentru fapte de corupţie şi dare de mită în Indonezia şi China, scrie Mediafax.

APTOPIX Germany Earns BMWBiroul pentru Fraude Grave, agenţie însărcinată cu inculparea faptelor de corupţie de amploare şi a altor delicte, a anchetat timp de aproximativ un an Rolls-Royce, înainte de a decide că există suficiente motive pentru începerea unei investigaţii penale, relatează New York Times.

Astfel, există riscul să fie pătată reputaţia uneia dintre cele mai mari companii tehnologice britanice. Rolls-Royce echipează cu motoare 30 de tipuri de aeronave civile, precum şi 24 de modele de avioane militare, dar este şi un producător important de turbine energetice.

„Informaţia nu reprezintă o surpriză şi nu ar trebui să creeze probleme unei companii cu perspective solide pe termen lung”, a declarat Ben Bourne, analist la compania de brokeraj Liberum Capital din Londra.

Rolls-Royce a anunţat în decembrie anul trecut că a fost interogată de Biroul pentru Fraude Grave în legătură cu acuzaţiile de practici incorecte de afaceri în Indonezia şi China şi a recunoscut că investigaţiile proprii ale companiei au identificat „motive de îngrijorare în aceste ţări dar şi pe alte pieţe”.

La momentul respectiv, compania a precizat că a pus la dispoziţia agenţiei informaţiile respective, referitoare la fapte de dare de mită şi corupţie în care au fost implicaţi intermediari de pe pieţele externe. Problemele se referă la plăţile către agenţi, în legătură cu contracte din China, Indonezia şi alte pieţe pe care Rolls-Royce a refuzat să le identifice.

Ca şi în cazul altor companii, China a devenit în ultimii ani o piaţă majoră pentru Rolls-Royce, reprezentând 9% din veniturile globale ale companiei, de 12,2 miliarde de dolari în 2012.

În primul semestru, veniturile Rolls-Royce au crescut cu 27% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 7,3 miliarde de lire sterline, iar profitul înainte de taxe a avansat cu 34%, la 840 milioane de lire. Rolls-Royce a precizat că în ultimii ani a întărit procedurile referitoare la comportamentul companiei în afaceri.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.