STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, PIETE FINANCIARE, Finante & Servicii Profesionale, Politica Monetara & Inflatia, Piata Monetara, Credit Ipotecar & Imobiliar & ANL

ROBOR la 3 luni scade și se așează la 2%, egalizând creditele în LEI cu cele în VALUTĂ

Robor la 3 luni a coborât sub pragul de 2% pe an, ceea ce înseamnă că dobânzile la creditele în lei și cele în valută se vor egaliza, indicatorul fiind folosit ca reper de preţ în majoritatea contractelor de credite de retail în lei.
BNR a calculat marți o dobândă interbancară la trei luni de 1,99% pe an.

leul-tot-pe-depreciere-cursul-a-urcat-la-4-5-lei-euro_size9Indicatorul Robor la 3 luni se află aproape la jumătate faţă de dobânda-cheie la lei de 3,75% pe an, astfel că prognozele analiștilor indică un nivel al Robor la 3 luni de 2% pe an la finalul lui 2014, precum şi în 2015, chiar dacă banca centrală va continua să relaxeze politica monetară.

Dobânzile se vor menţine la un nivel scăzut chiar și în cazul în care lichiditatea din piaţă se menţine la un nivel ridicat. Nivelul foarte bun al lichidităţii la momentul actual se datorează stabilităţii cursului de schimb, care a permis BNR să lase mai mulţi bani în piaţă fără riscul unei deprecieri a leului.

Cele mai ieftine ipotecare în lei ajung în prezent la o dobândă efectivă de circa 6% pe an, fiind foarte aproape de a egala costul împrumuturilor în valută. Astfel, deși ignorate mult timp de clienţi şi de bancheri, creditele în lei sunt în prezent o alternativă la împrumuturile în valută.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.