STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, ANALIZE SECTORIALE, MACROECONOMIE, Cercetare & Edu & Marketing & Media, EUROPA, INTERNATIONAL, P.I.B. & STATISTICI

Riscul de tara in 2014: pozitiv pentru economiile mari, tensiuni pentru economiile emergente

riscuri taraDupa o reajustare post-criza intre tarile avansate si cele emergente, in 2014 riscurile de tara, la nivel mondial, vor urma un model mai clasic. Exista o tendinta pozitiva a riscului in economiile avansate, dar tensiuni persistente in tarile in dezvoltare.

Riscurile, in statele avansate, urmaresc o tendinta de stabilizare, incurajate de o crestere destul de dinamica in Statele Unite, estimata la 2,4% in 2014, de inceputul unei redresari in zona euro, crestere de 0,9%, si de cresterea confirmata din Japonia, de 1,4%, dupa cum se arata in cel mai recent studiu Coface. Rata de crestere in tarile in curs de dezvoltare va fi mai lenta, de 4,7%, si se va mentine sub media perioadei 2000 – 2011.

„Reducerea riscului in tarile avansate este confirmata de tendintele pozitive din doua economii majore: SUA si Germania”, declara Yves Zlotowski, economist-sef la Coface. Ambele tari beneficiaza de soliditatea financiara a intreprinderilor lor si o recuperare care se bazeaza acum pe temelii solide. Pentru restul jucatorilor europeni, sfarsitul recesiunii inseamna o stabilizare a riscurilor insa doar pentru moment. „Ne asteptam la o crestere lenta, de fapt, ar fi nevoie de o crestere de cel putin 0,8% in Italia, de 1,6% in Franta si de 2,5 % in Marea Britanie pentru ca insolventele sa scada in mod semnificativ”, mai spune Zlotowski. Cu toate acestea, in toate cele trei economii, cresterea asteptata in 2014 nu va atinge aceste niveluri.

Divergente in economiile avansate

Asadar, redresarea economiilor avansate este marcata de divergente intre tari. Situatia mediului de afaceri din SUA – cu o evaluare A2 sub supraveghere pozitiva din Octombrie 2013 – s-a imbunatatit considerabil. „Corporate America” este link-ul puternic in economie si are un numar de puncte forte: nivel ridicat de auto-finantare, profitabilitate, datoria redusa si investitii puternice. Bugetul clar si politicile monetare, precum si cresterea in cererea de consum casnic, stimuleaza aceasta tendinta pozitiva.

De cealalta parte, economia Germaniei va creste cu 1,7% in acets an, fata de 2013, potritvit estimarilor Coface, astfel ca evaluarea A2 este insotita, in prezent, de o supraveghere pozitiva. Totusi, activitatea economica germana ramane vulnerabila la capriciile comertului mondial, dar se poate baza acum pe consumul domestic. Insolventele sunt numeroase si costisitoare aici: pentru ultimul an, -9,1%, in numar si -6,3% in costuri financiare (costul financiar este evaluat de furnizor si datoriile la banci). De aceasta revenire in activitate beneficiaza Austria, unde somajul este scazut si numarul de insolvente, in scadere. Ca si in cazul Germaniei, Coface se asteapta la o crestere a economiei austriece tot de 1,7%.

Dintre tarile europene care au avut reusite in reformari si reduceri de costuri, Irlanda se evidentiaza net cu o crestere de 1,7% si se estimeaza o crestere a exporturilor, in acest an, (care beneficiaza de cresterea americana si britanica), a comertului cu amanuntul si cresterea din mediului de afaceri si a increderii gospodariilor. Luand in considerare provocarea majora din 2013, piata fortei de munca a inceput sa se imbunatateasca, iar preturile proprietatilor arata primele semne de stabilizare. Aceste succese au determinat Coface sa promoveze Irlanda la evaluarea riscului de tara A3, acelasi nivel ca si Franta si Marea Britanie.

Diagnosticul este mult mai amestecat pentru restul zonei euro, dar specialistii Coface sustin ca, macar, riscurile au incetat sa creasca. In Franta, pentru ca nu s-a reusit reducerea semnificativa a costurilor, companiile raman extrem de vulnerabile la fluctuatiile cererii interne, aceasta din urma fiind inca foarte anemica in comparatie cu media istorica (prognoza de crestere de 0,6%, in 2014). Consecinta acestei vulnerabilitati este ca nivelul insolventelor va ramane ridicat, la aproximativ 62.000 in 2014. In Europa de Sud, slabiciunea cererii interne, dominatia activitatii de antreprenoriat de catre companiile foarte mici si fragile, cuplate cu o lipsa de inovatie, impiedica imbunatatirea riscului de credit. In plus, exista un nivel ridicat al creantelor companiilor, ca de exemplu in Spania.

Tensiuni pe pietele emergente

Incetinirea ritmului de crestere a prins radacini in tarile in dezvoltare. In 2014, tarile BRICS vor cadea la 2,4 puncte de crestere, in comparatie cu cresterea medie din 2000 – 2011, potrivit Coface. Acest lucru nu este cauzat de o simpla scadere economica de natura ciclica, ci legat de constrangerile lantului de aprovizionare – cererea de uz casnic este prea mare pentru productia locala, care nu mai poate tine pasul. Investitiile se confrunta cu obstacole de natura structurala: infrastructura inadecvata, climatul de afaceri problematic si deficitul fortei calificate de munca. In plus, slabirea aprovizionarii locale cu combustibili din importuri va determina ca  deficitele actuale sa ramane ridicate in 2014. Prin urmare, ratele de schimb vor fi vulnerabile, cu atat mai mult cu cat Brazilia, India, Turcia si Africa de Sud sunt programate pentru alegeri majore in 2014.

„In tarile in curs de dezvoltare, deficitele de cont curent si cresterea slabita pe orizonturi de termen lung impovareaza companiile dar, din fericire, lumea emergenta este diferita: o noua generatie de tari este caracterizata de rezistenta la socurile externe, incluzand in prim-plan, multe economii din Africa Sub-Sahariana.”, dupa cum sustine Yves Zlotowski.

Crestere economica in Romania, dar o crestere temperata a PIB

Economia locala se va mentine pe tendinta crescatoare, in 2014, dar cresterea PIB se va tempera la 2,1%, se arata in studiul Coface, care estimeaza o crestere economica de 2,5%, in scenariul de baza, si de 1,5% fara aportul agriculturii, comparativ cu anul anterior, respectiv 0,6%, care ar fi fost 2,5%, fara aportul agriculturii. Se observa astfel contributia semnificativa a agriculturii la formarea PIB, fara de care cresterea ar fi decelerat. Pe langa agricultura, avansul PIB a fost sustinut de cresterea exporturilor si de cresterea productiei industriale, de 6,42%, cea mai rapida crestere din Uniune.

Cresterea PIB se va atenua, insa, la 2,1%, pe fondul avansului mai temperat al exporturilor si revenirii greoaie a consumului, in conditiile in care nivelul de incredere al consumatorilor este foarte scazut, iar orientarea spre economisire va continua. Cat priveste sectorul bancar, acesta ramane afectat de o rata a creditelor neperformante in crestere, care a ajuns la 21,6% in septembrie 2013, cea mai ridicata din regiune, cu exceptia Greciei.

„Consideram ca provocarile Romaniei, in 2014, vor fi legate de sectorul bancar, afectat de o rata a creditelor neperformante in crestere (21,6%), precum si de un numar record de insolvente deschise in 2013, in randul firmelor medii si mari, fapt ce va afecta si in acest an mediul privat si va impiedica dezvoltarea economica a Romaniei la adevaratul ei potential”, declara Constantin Coman, Country Manager, Coface Romania.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.