STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, PIETE FINANCIARE, Energie & Utilitati & Infrastructura, Privatizare & Retrocedare, Piata de Capital - BVB

Rezultatele listării Romgaz

În cadrul Ofertei Publice Inițiale pentru pachetul de 15% din acțiunile Romgaz Mediaş (SNG), micii investitori au suprasubscris de 17 ori, iar investitorii instituționali de 5,4 ori. Astfel, statul a stabilit preţul de vânzare a acţiunilor la 30 de lei/acţiune şi va încasa 1,734 miliarde de lei (390 de milioane de euro).

Sursă: www.capital.ro
Sursă: www.capital.ro

Pe tranşa de retail, care reprezenta iniţial 15% din ofertă, valoarea ordinelor subscrise a ajuns la peste 1,1 miliarde de euro, motiv pentru care statul a decis să suplimenteze această tranşă cu încă 5%. Prin urmare, numărul total de acţiuni alocate micilor investitori a crescut la 11,56 milioane de acţiuni.

Pe tranşa investitorilor mici s-au înregistrat 11,903 ordine unice de cumpărare pentru 153,5 milioane de acţiuni, micii investitori primind, însă, doar 7,5% din acţiunile subscrise. Astfel, unui investitor care a subscris 1.000 de acţiuni (32.000 de lei) îi revin 75 de acţiuni.

Preţul de vânzare a acţiunilor în ofertă este de 30 de lei, însă micii investitori care au subscris în primele patru zile vor primi un discount de 5%, astfel că vor lua acţiunile la 28,5 lei, iar cei care au subscris în următoarele trei zile vor primi un discount de 3%, prețul unei acțiuni fiind astfel 29,1 lei.

Pe tranşa investitorilor instituţionali s-au înregistrat 204 ordine în valoare de 1,7 miliarde de euro, însă doar 104 investitori instituţionali au primit acţiuni în urma alocării.

Cererea pentru GDR-uri (certificte de depozit) a fost de 63% din total, faţă de doar 34% pentru acţiuni, deoarece majoritatea fondurilor de investiţii străine au preferat aceste instrumente ca urmare a posibilității tranzacționării lor pe bursa de la Londra. Însă, pentru a satisface cererea internă şi pentru a oferi mai mult oxigen bursei de la Bucureşti, statul a hotărât să aloce doar 36% din ofertă pe GDR-uri şi 64% pe acţiuni.

Acțiunile din oferta Romgaz au fost alocate astfel:

  • 20% – tranșa de retail
  • 20% – tranșa investitorilor instituţionali români
  • 13% – instituţie financiară internaţională
  • 11% – investitori instituţionali străini care şi-au exprimat preferinţa pentru acţiuni tranzacţionate pe bursa de la Bucureşti
  • 36% – GDR-uri

Tranzacţiile cu acţiuni pe bursa de la Bucureşti sub simbolul „SNG” și tranzacțiile cu GDR-urile pe Bursa de la Londra sub simbolul „SNGR” vor începe pe data de 12 noiembrie.

După această dată, Ministerul Economiei şi Fondul Proprietatea s-au angajat la o perioadă de lock-up (stabilizare) de 180 de zile, iar Goldman Sachs International şi Erste Group Bank, în calitate de Joint Bookrunners, vor reţine 13% din veniturile brute obţinute de Minister în cadrul ofertei pentru a le utiliza în scopul activităţilor de stabilizare, timp de 30 de zile de la începutul tranzacţionării acţiunilor şi GDR-urilor.

Pe 22 octombrie, statul a lansat Oferta Publică Inițială prin care a scos la vânzare 15% din acţiunile Romgaz la preţuri între 24 şi 32 lei pe acţiune, estimând că va obţine între 1,38 miliarde lei (311,7 milioane euro) şi 1,85 miliarde lei (415,6 milioane euro).

În urma ofertei, Ministerul Economiei va deţine aproximativ 70% din acţiunile Romgaz, iar Fondul Proprietatea 14,9%, în timp ce la prețul stabilit de 30 de lei, capitalizarea de piaţă a companiei este de 11,6 miliarde de lei (3,6 miliarde de dolari).

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.