STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Energie & Utilitati & Infrastructura, Politica Energetica

Retragerea ultimilor doi investitori privati in reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda

centrala CernavodaEnel si ArcelorMittal au decis sa paraseasca proiectul construcţiei reactoarelor nucleare 3 şi 4 de la centrala din Cernavodă (CNE), de peste 6 miliarde de euro.

„Enel Investment Holding BV si ArcelorMittal Galati SA au decis sa isi exercite dreptul de optiune privind vanzarea pachetului de acţiuni de 9,15%, respectiv 6,2% detinute in EnergoNuclear SA, prin transmiterea unei notificari catre actionarul majoritar, Nuclearelectrica SA”, se arata intr-un comunicat al Nuclearelectrica, transmis de Medaifax.

Nuclearelectrica are obligatia sa cumpere actiunile celor doua companii in EnergoNuclear in termen de 30 zile de la primirea notificarilor, la un preţ egal cu 80% din valoarea nominala a actiunilor. Astfel, statul, prin Nuclearelectrica, ramane unicul actionar implicat in acest proiect.

„Retragerea din proiect a Enel Investment Holding BV, in acest moment, este motivata de incompatibilitatea strategiei investitionale initiale cu o noua potentiala structura a actionariatului, in care o alta companie decat Nuclearelectrica ar putea detine statutul de actionar majoritar, iar cea a ArcelorMittal Galaţi SA – de provocarile mediului de afaceri care nu mai sustin continuarea implicarii companiei in proiect”, se mai precizeaza in comunicat.

Nuclearelectrica sustine ca va continua derularea proiectului prin intermediul companiei EnergoNuclear, fiind in prezent implicata in negocieri pentru atragerea unui actionar majoritar in proiect. Mai exact, Guvernul are negocieri cu compania chineza CGNPC, pentru derularea lucrarilor.

Proiectul constructiei celor doua reactoare a fost initiat in 2007, iar lucrarile erau planificate sa inceapa in 2010. Din compania de proiect au facut parte initial Enel (Italia), ArcelorMittal Romania, Nuclearelectrica, CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) si GDF Suez (grup franco-belgian). Nemultumite de evolutia discutiilor, CEZ, RWE, Iberdrola si GDF Suez au renuntat, la sfarsitul lui 2010 la investitie, astfel ca statul a ajuns sa detina 84,85% din compania de proiect.

Nuclearelectrica are doua reactoare nucleare in functiune, cu o capacitate instalat- cumulata de 1.400 MW, cu care acopera aproximativ 18% din consumul anual de energie.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.