STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, PIETE FINANCIARE, EUROPA, Politica Sociala & Legislatia Muncii & Migratie, Asigurari & Pensii Private

Reorganizarea sistemului de pensii polonez vizează fonduri private în valoare de 35 miliarde $

Ø Planul pentru stimularea economiilor marchează cea mai mare restructurare a sistemului de pensii din 1999

Ø Guvernul încearcă să demonteze fondurile de pensii private

 

pensii private obligatoriiPolonia a prezentat cea mai mare reorganizare de pensii din 1999, deși guvernul nu va prelua controlul asupra unei cote atât de mari a industriei de care s-au temut unii investitori, scrie Bloomberg.

 

Guvernul a prezentat recent planurile de a desființa sistemul fondurilor de pensii cu capital integral privat, numindu-l ineficient. Activele industriei în valoare de 139 de miliarde de zloți (35 miliarde $) vor fi transferate în conturile individuale de pensie, iar cel puțin un sfert din ele urmează să fie administrate de o entitate de stat. Polonezilor le vor fi oferite stimulente pentru a opta pentru investiții pe termen lung, în încercarea de umfla economiile din pensii. Detaliile vor fi finalizate în cursul anului următor.

 

„Nu e cel mai rău scenariu de care ne-am temut și nu implică nici o lichidare imediată”, a spus Marcin Gatarz, șeful departamentului de cercetare de capital de la firma de brokeraj Pekao Investment Banking din Varșovia. „În timp ce acest lucru nu vizează situația ca statul să înghită o mare parte din active, incertitudinea rămâne de vreme ce planul se poate schimba. Asta ar trebui să păstreze valoarea acțiunilor poloneze mai mică. ”

 

Restructurarea riscă să agraveze îngrijorarea în legătură cu intervenția statului în economie după ce partidul Lege și Justiție, care a promis să stimuleze creșterea și să distribuie bunăstarea mai uniform, a câștigat alegerile de acum opt luni. Un impas atins cu Uniunea Europeană asupra standardelor democratice a determinat prima retrogradare a ratingului de credit al țării din istorie și a speriat investitorii. Proprietarii străini ai fondurilor de pensii vizate de către autorități includ Allianz SE, MetLife Inc si Nationale-Nederlanden NV.

 

Revenirea acțiunilor

După ce a avut valori scăzute, chiar și cu până la  2,7%, indicele de referință WIG20 a închis cu 1,2% mai puțin, extinzându-și declinul de 12 luni până la 25%, în timp ce bănci precum PKO SA au alunecat. Zlotul a scăzut cu 0,5% față de euro, cel mai slab performer între cele 24 de monede din piețe emergente urmărite de Bloomberg.

 

Deși planul nu poate fi numit naționalizare, în urma unei decizii a Curții Constituționale care consideră publice activele fondurilor de pensii, aceasta presupune o preluare guvernamentală parțială a exploatațiilor industriei, ca în mișcări similare derulate în Ungaria și Kazahstan. Propunerile urmează să intre în vigoare în 2018, iar transferul către gestiunea statului va reduce datoria publică cu aproximativ două puncte procentuale și va ajuta finanțarea proiectelor susținute de guvern.

 

„Planul este de a oferi activele fondurilor de pensii polonezilor și de a construi capital polonez”, a declarat vicepremierul Mateusz Morawiecki. „Fondurile de pensii private nu au funcționat, sistemul nu deservește pe nimeni, nu oferă pensii mai mari și nu a reușit să susțină creșterea economică.”

 

Reorganizare

 

Fondurile de pensii private din Polonia, înființate în 1999 pentru a oferi finanțare pe termen lung companiilor și pentru a transforma Varșovia într-un centru financiar, dețin o cincime din acțiunile tranzacționate la bursa din Varșovia. Li s-au redus activele cu 51% în 2014, când administrația anterioară a căutat să reducă povara datoriei țării. Aceasta a avut o valoare de 51,3% din produsul intern brut anul trecut.

 

Modificarea legislativă majoră din urmă cu doi ani a determinat situația în care guvernul confiscat obligațiunile suverane deținute de fondurile de pensii și le-a interzis să cumpere valorile mobiliare, susținând că acestea sunt intermediari care cresc costurile de gestionare. Modificările au expus industria la acțiuni mai volatile, care au reprezentat 75% din active la sfârșitul lunii mai. Fondurile au avut  înregistrat un profit de 6,3% în cei trei ani, finalizați la 31 martie, arată datele de reglementare financiară.

 

Pierderile de dupa anunțul givernamental ale acțiunilor au fost atribuite în mare parte lipsei de detaliu din propunerile guvernului. Kamil Sobolewski, șeful departamentului de venituri fixe de la Nationale Nederlanden PTE SA, cel mai mare fond de pensii din Polonia, a declarat prin e-mail că atragerea de noi bani la sistemul de pensii va necesita măsuri de creștere a economiilor pentru pensii și de susținere a piețelor locale de capital.

 

„Lucrurile arată mult mai bine decât ne-am fi putut gândi” Jaroslaw Lis, șeful de acțiuni de la fondul mutual din Varșovia, BPH TFI SA, a declarat prin e-mail. „Se pare că unele economii vor fi lăsate și există o șansă mare că acestea vor crește cu ajutorul noilor stimulente.”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.