STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, ANALIZE SECTORIALE, MACROECONOMIE, EUROPA, P.I.B. & STATISTICI

Regiunea Bucuresti-Ilfov, cea mai dezvoltata din Romania

bucuresti-ilfovRegiunea Bucuresti-Ilfov este cea mai dezvoltata din Romania, cu un PIB pe cap de locuitor de 131% din media europeana in standarde PPP (paritate putere de cumparare) – nota EconomicZoom, fapt ce pozitioneaza Bucuresti deasupra altor capitale europene, precum Atena (98%), Madrid (128%), Berlin (113%) sau Budapesta ( 108%), potrivit unei analize Friedrich-Ebert-Stiftung Romania.

Restul Romaniei inregistreaza un PIB pe cap de locuitor de doar 54% din media europeana, iar unele regiuni chiar si mai putin, de exemplu regiunea Nord-Est (34%) sau Sud (41%), potrivit proiectului Monitorul Social, realizat de Friedrich-Ebert-Stiftung Romania si lansat, ieri. Acesta vine cu un nou infografic ce arata pozitia Romaniei fata de alte state europene privind diferenta de dezvoltare si de venituri dintre Bucuresti si restul tarii.

„Supracentralizarea economiei in capitala tarii este o particularitate a Europei Centrale si de Est, cu toate astea, niciun alt stat nu inregistreaza o diferenta atat de mare de dezvoltare intre capitala si restul tarii. In anul 2012, venitul mediu pe gospodarie in Bucuresti era de 6.300 euro, in timp ce in regiunea Sud si in Sud-Est era de doar 2.700 euro, iar in Nord-Est de 2.300 euro (date pentru 2012)”, se arata in studiul Friedrich-Ebert-Stiftung Romania.

PIB-ul pe cap de locuitor raportat la media UE, pentru 2014, era de 124% in Suedia, respectiv de 179% in Stockolm, in Cehia de 84%, cu 173% in Praga, de 125% in Germania, respectiv de 113% in Berlin, de 72% in Grecia, 98% in Atena, de 93% in Spania, 128% in Madrid, si de 68% in Ungaria, respectiv de 108% in Budapesta.

In ceea ce priveste educatia populatiei cu varste cuprinse intre 30 si 34 de ani, Bucuresti este aproape de media celorlalte capitale analizate. Procentul de educatie superioara in randul populatiei de 30-34 de ani si cel al oamenilor care nu sunt angajati, fie sunt inca la scoala, fie in pregatire profesionala (NEET), plaseaza Bucuresti sub Atena sau Madrid, capitalele unor state care se confrunta cu probleme foarte mari de angajare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.