STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Politica cu impact economic

S-a adoptat pragul de 30% la referendum

Camera Deputaţilor a dat votul final, astăzi, asupra Legii referendumului care reduce pragul de prezenţă la 30%, cu 223 de voturi „pentru”, 72 de voturi „împotrivă” şi 23 de abţineri.

sursa: mediafax.ro
sursa: mediafax.ro

Proiectul de lege prevede că referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise pe listele electorale permanente.

Deputatii au adoptat proiectul, respingand, astfel, cererea de reexaminare a președintelui Traian Basescu, în care solicita menținerea pragului la referendum la 50%.

Traian Băsescu a înaintat pe 11 iulie, cererea de reexaminare asupra propunerii, pe motiv ca noua varianta de reglementare a cvorumului de participare, 30%, nu asigură o reprezentativitate suficientă de a conferi deciziei adoptate forța care să reflecte voința și suveranitatea poporului.

Valeriu Zgonea, Florin Iordache, Eugen Nicolicea şi Bogdan Ciucă  au semnat inițiativa legislativă care modifică Legea referendumului în sensul reducerii pragului de prezenţă la acest tip de scrutin de la 50% la 30%, dar şi introducerea condiţiei unui vot de 25% din alegători pentru validarea rezultatelor.

După ce opoziţia a atacat la Curtea Constituţională legea,  Curtea a decis că actul normativ este constituţional în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.