STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Finante & Servicii Profesionale, Politica Monetara & Inflatia

Reducerea dobânzii-cheie în ultimele 2 luni a condus la credite noi de 2 mld. lei

Potrivit datelor publicate de BNR, după cele trei impulsuri succesive de reducere a dobânzii-cheie până la 4,25% pe an, creditele în lei acordate de bănci clienţilor companii au crescut cu 1,6 miliarde de lei faţă de nivelul din luna iulie 2013.

Sursă: www.mediafax.ro
Sursă: www.mediafax.ro

La sfârşitul lunii septembrie, stocul creditelor corporate în lei a ajuns la 51,5 mld. lei, adică o creștere de 2,3% comparativ cu aceeași perioadă din 2012, iar față de luna august creşterea a fost de 2,6% sau 1,3 miliarde de lei.

Creditele acordate populaţiei au scăzut cu 0,5% faţă de septembrie 2012, iar comparativ cu luna august au crescut cu aproape două procente pe fondul accelerării vânzărilor de credite ipotecare, după trecerea programului Prima Casă exclusiv pe monedă locală.

Stocul creditelor pentru persoane fizice în lei era de 34,3 miliarde de lei la sfârșitul lunii august 2013.

Creditarea în euro a scăzut în septembrie cu 4,4%  faţă de aceeaşi perioadă din 2012, stocul creditelor în valută atingând echivalentul a 137 miliarde de lei (30,8 mld. euro). Cea mai drastică scădere a fost înregistrată de creditul în valută pentru populaţie, de peste 6%.

Populaţia şi companiile aveau la sfârşitul lunii septembrie credite în lei şi valută de 223 miliarde de lei (50 miliarde euro), în scădere cu 3,3% faţă de aceeaşi perioadă din 2012, creditul în valută reprezentând peste 60% din stocul total.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.