STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, INTERNATIONAL, Politica Monetara & Inflatia

Redresarea economiei globale este „slabă și dificilă”, susține Fondul Monetar Internațional (FMI)

Sursă: www.business24.ro
Sursă: www.business24.ro

Redresarea economiei globale rămâne „slabă și dificilă”, cu o creștere sub normă, de 3,1%, care se poate mări ușor în 2017, avertizează raportul World Economic Outlook al Fondului Monetar Internațional (FMI), potrivit BBC, relatează Mediafax.

„Luată ca întreg, economia mondială a oscilat”, susține Maurice Obstfeld, economistul șef al FMI. Instituția a avertizat, de asemenea, că Brexit va lovi economia Marii Britanii, înjumătățind creșterea prognozată pentru 2017 la 1,1%. Scăderea de 1,6% înregistrată în Statele Unite față de creșterea anticipată de 2.2% va fi compensată de creșteri în țări precum Japonia, Germania, Rusia și India.

Stagnarea redresării economice de după criza financiară este o temă curentă în rapoartele World Economic Outlook ale FMI. O creștere slabă poate duce la puține investiții, la o creștere nesemnificativă a producției și erodarea „capitalului uman”, adică a abilităților și a expertizei oamenilor, susține FMI.

Rezultatele referendumului din Marea Britanie și campania electorală din Statele Unite evidențiază câteva tendințe care se manifestă în economiile dezvoltate, susține FMI. Una este ostilitatea față de înțelegerile comerciale internaționale precum The North American Free Trade Agreement (NAFTA), aduse deseori în discuție de-a lungul campaniei electorale, în special în discursurile republicanului Donald Trump.

FMI apreciază că un mediu ostil comerțului ar îngreuna dezvoltarea de noi linii de export pentru țările sărace și ar face lucrurile mai dificile pentru exportatori.

Raportul FMI manifestă și îngrijorări pentru evoluția economiei chineze, pe termen lung.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.