STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Industrie Prelucratoare, INTERNATIONAL, Auto

Record în istoria de 111 ani a Ford: Profit de 10,8 mld. dolari în 2015

Grupul auto american Ford a înregistrat anul trecut un profit înainte de taxe record, de 10,8 miliarde dolari, în creştere cu 48% faţă de anul anterior, în contextul în care compania a revenit pe profit în Europa, a înregistrat un câştig record în Asia-Pacific şi rezultate bune în America de Nord, scrie Mediafax.

rp_ford-logo-opt-300x187.jpgVeniturile au avansat cu 3,8%, la 149 miliarde de dolari, iar profitul net a urcat de aproape şase ori, la 7,4 miliarde de dolari, potrivit raportului financiar al grupului, al doilea mare producător auto american.

Profitul raportat de Ford în trimestrul al patrulea a depăşit aşteptările analiştilor, rezultatul fiind susţinut de vânzările de SUV-uri. Câştigul excluzând elementele cu caracter excepţional s-a situat la 58 de cenţi pe acţiune pentru ultimele trei luni ale anului, comparativ cu aşteptările analiştilor consultaţi de Bloomberg de 51 de cenţi pe acţiune.

Rezultatul foarte bun al diviziei din America de Nord a Ford va aduce celor 52.900 de angajaţi cu ora ai Ford Motor, membri ai sindicatului UAW, participaţii la profit record de câte 9.300 de dolari, potrivit portalului The Detroit News.

Ford a achitat deja angajaţilor câte 1.500 de dolari în contul participării la profit. Precedentul maxim pentru sumele acordate angajaţilor membri UAW a fost înregistrat în urmă cu doi ani, când aceştia au primit câte 8.800 de dolari.

Grupul american deţine în România o fabrică la Craiova, unde produce autovehicule şi motoare.

Ford România a anunţat joi că discută de câteva luni cu sindicatele de la uzina Craiova despre noul contract colectiv de muncă, fără să se ajungă deocamdată la un acord, cerând „modificări cheie” în contracte care să ducă la creşterea competitivităţii şi eficienţei fabricii auto.

Sindicatele au acuzat însă că modificările propuse de patronat ar duce la o scădere a veniturilor angajaţilor uzinei de până la 10% pe an şi la eliminarea bonusurilor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.