STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Politica cu impact economic, EUROPA

Recep Tayyip Erdogan a câştigat alegerile prezidențiale din Turcia

Recep Tayyip Erdogan, candidatul Partidului pentru Dreptate şi Dezvoltare (AKP), a câştigat din primul tur scrutinul prezidenţial din Turcia, devenind primul şef al statului ales prin vot direct, anunţă ministrul turc al Justiţiei, Bekir Bozdag, citat de Reuters.

000_par7914946-croppedPremierul turc, Recep Tayyip Erdogan, ales duminică preşedinte al Turciei în primul tur al scrutinului, a lansat un mesaj de unitate, declarând că vrea să deschidă o „nouă eră” în această ţară foarte divizată.

„Încheiem astăzi o eră şi intrăm într-o eră nouă”, a afirmat Erdogan într-un discurs, în faţa a mii de susţinători ai săi, la Ankara. El a declarat că va deveni „preşedintele celor 77 de milioane de turci”, uitând „disputele din trecut”.

Erdogan a promis, de asemenea, un „nou proces de reconciliere socială” între compatrioţi, cărora le-a mulţumit pentru participarea la scrutin. Potrivit sondajelor, el a câştigat din primul tur scrutinul prezidenţial, obţinând 52 la sută din voturi.

Acuzat de autoritarism de către adversarii săi, Erdogan, în vârstă de 60 de ani, a contestat puternic această etichetare. „Îi rog pe toţi cei care mă consideră dictator şi autocrat sa-şi revizuiască poziţia”, a afirmat el.

Alegerea pentru prima dată a unui preşedinte prin votul direct al cetăţenilor este un „eveniment foarte important” pentru Turcia, a declarat, la secţia de votare, premierul Recep Tayyip Erdogan, marele favorit al scrutinului prezidenţial.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.