STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, INTERNATIONAL, Piata de Capital - BVB

Recenta prabusire a bursei din China inca nu influenteaza mersul pietelor mondiale

ShanghaiStockExchangeIn paralel cu situatia din Grecia, un alt tip de criza a atras atentia: prabusirea indicelui Bursei de la Shanghai cu peste 30% in cateva saptamani, a sters peste 3 trilioane de dolari din valoarea bursiera a companiilor chineze. Mai mult de 10 PIB-uri ale Greciei sau vreo doua ale Braziliei. Este acest eveniment de natura sa genereze o intoarcere semnificativa a pietelor internationale, pe un trend descrescator? Unii analisti considera ca ce se intampla in China poate avea un impact mai mare decat criza din Grecia.

Si totusi:

indicele de la Shanghai este inca pe plus de la inceputul anului (vezi aici): crescuse cu peste 50% in primle 5 luni ducand la o supraevaluare rapida a activelor, apoi a scazut cu circa o treime. Cine ar fi investit la 1 ianuarie in actiuni chinezesti si le-ar fi mentinut, ar fi avut saptamana trecuta +10% in portofoliul sau (in minimul pietei), iar in urma revenirii partiale a indicilor, ar fi urcat acum la +20%. Parca nu mai suna atat de dramatic.

– indicii americani sunt in teritoriu usor pozitiv pe ultimele doua saptamani, iar in Europa, EuroStoxx 50 a urcat cu 2,5%. Asadar celelalte piete majore nu au fost afectate in ultima perioada.

Este adevarat ca o parte dintre investitorii din China au intrat in piata luati de val, au intrat chiar si cu bani imprumutati, iar pe scadere au pierdut mult mai mult decat capitalul investit. Insa ponderea lor in ansamblu este una gestionabila. In China, sub 2% din populatie are cont la bursa, in timp ce in Statele Unite 14% dintre cetateni detin in mod direct actiuni, iar peste jumatate din indivizi detin actiuni indirect, prin vehicule precum 401k, fonduri de pensii, fonduri mutuale.

O scadere cu 30-35% in China nu poate fi comparata cu una de aceeasi magnitudine din SUA sau din Europa. Acel „wealth effect” despre care se vorbeste, anume reticenta populatiei de a consuma si de a investi atunci cand propriul portofoliu de active – financiare si/sau imobiliare – scade, sau reticenta bancilor de a credita atunci cand pretul activelor scade, se va manifesta mult mai putin in China, pastrand proportiile.

Si un ultim argument care arata ca aceasta criza bursiera in a doua economie a lumii este departe de a angrena, ea singura, si alte piete internationale majore: situatia este gestionata administrativ, chiar daca modalitatile sunt discutabile, neavand mare legatura cu „piata libera” si cu ceea ce inseamna o bursa. A fost interzis short-selling-ul (n.red. vanzarea actiunilor pe care nu le detii), o mare parte dintre companii au fost suspendate pentru cateva zile de la tranzactionare sub diverse pretexte, iar Guvernul a obligat unele institutii financiare de stat sa cumpere actiuni pentru a sustine piata.

De aceea, restul lumii nu priveste cu o ingrijorare majora ceea ce se intampla in China. Eventimentele pot degenera doar daca indicele ar trece in teritoriu negativ fata de inceputul anului si/sau daca se adauga alti factori de risc in alte regiuni ale globului – de pilda, lipsa unui acord in Europa privind Grecia, care sa induca turbulente si pe bursele europene.

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.