STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, INTERNATIONAL

Rata şomajului din SUA a scăzut la 5,4% în aprilie 2015, cel mai redus nivel din ultimii 7 ani

Rata şomajului din SUA a scăzut în aprilie cu 0,1 puncte procentuale, la 5,4%, cel mai redus nivel din ultimii şapte ani, în condiţiile în care numărul locurilor de muncă a crescut cu 223.000, semn al încrederii companiilor că economia americană îşi revine după stagnarea de la începutul anului, potrivit Mediafax.

sp-revises-usa-credit-rating-outlook-to-stable-from-negativeÎn luna martie au fost create doar 85.000 de posturi, cele mai puţine după iunie 2012, datele fiind revizuite în scădere de Departamentul Muncii de la un nivel de 126.000 estimat iniţial, relatează Bloomberg.

„Este o creştere respectabilă, orice cifră peste 200.000 duce la reducerea şomajului”, a declarat Kathy Bostjancic, analist la Oxford Economics USA, în New York.

Cele mai multe angajări au avut loc luna trecută în sectoarele construcţiilor şi sănătăţii, după ce economia SUA a scăpat de problemele provocate de vremea nefavorabilă şi un conflict de muncă în porturile de pe Coasta de Vest.

Analiştii anticipau că numărul locurilor de muncă va creşte în aprilie cu 228.000. Creşterea salariilor a continuat să fie lentă în luna aprilie, de numai 0,1%, după un avans revizuit în scădere la 0,2% în luna martie.

Preşedintele Rezervei Federale americane, Janet Yellen, şi colegii ei se vor folosi de aceste date în evaluarea economiei SUA, pentru a decide momentul în care vor începe să crească dobânzile pentru prima oară din 2006.

Începând cu şedinţa de politică monetară din iunie, Fed poate începe oricând să majoreze dobânzile.

Economia SUA aproape a stagnat în primul trimestru, înregistrând o creştere de numai 0,2%, după un avans de 2,2% în trimestrul precedent, potrivit datelor publicate luna trecută de Departamentul Comerţului. Cheltuielile de consum, principalul motor al economiei americane, au urcat cu 1,9% în primele trei luni ale anului.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.