STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Finante & Servicii Profesionale, P.I.B. & STATISTICI, Politica Monetara & Inflatia

Rata anuală a Inflaţiei, MINIM absolut în ultimul sfert de veac, după Revoluție – la numai 1,55% an-la-an în Decembrie 2013

Rata inflaţiei a fost de 0,3% în decembrie comparativ cu luna anterioară, astfel că faţă de decembrie 2012 preţurile de consum au crescut cu 1,55%, ţinta BNR fiind de 2,5% plus/minus un punct procentual, conform Mediafax.

din-nou-suntem-primii-intr-un-top-negativ-romania-a-inregistat-cea-mai-ridicata-rata-anuala-a-inflatiei-din-ue-si-cele-mai-mari-cresteri-de-preturi„În luna decembrie 2013, faţă de luna anterioară, preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 0,6%, iar preţurile mărfurilor nealimentare şi tarifele serviciilor au crescut cu 0,2% fiecare”, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS). Cele mai mari creşteri de preţuri faţă de noiembrie au fost consemnate la legume (5,5%), cartofii scumpindu-se cu 9,8%.

În prima parte a lunii noiembrie Banca Naţională a României a revizuit semnificativ în scădere prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 3,1% la 1,8%, precum şi pentru finele anului 2014, de la 3,1% la 3%, ţinta fiind tot de 2,5%.

Comentariul Economic Zoom:

Inflatia (ca rata anuala a inflatiei bazata pe indicele preturilor de consum IPC) atinsese un minim dupa Revolutie – de fapt dupa liberalizarea preturilor din anul 1991 – in aprilie si mai 2012 (1,79%-1,80%), iar a doua „tentativa” de minim avusese loc in ultimele luni ale anului trecut 2013: 1,88% an-la-an in fiecare din lunile septembrie si octombrie, urmate de 1,83% in noiembrie 2013.

BNR adoptase o politica de „TINTIRE a INFLATIEI” in anul 2005, iar in cei 9 ani scursi (din care primul incomplet), tinta a fost atinsa de numai 3 ori (cu intervalul acceptat de + / – 1%), luand in calcul si succesul din 2013.

Vezi: http://www.bnro.ro/Tintele-de-inflatie-3325.aspx

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.