STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Finante & Servicii Profesionale, Politica Monetara & Inflatia, Banci & BNR

Rata anuală a inflaţiei a urcat la cel mai mare nivel din iunie 2013: 4,72% în februarie 2017

Autor: Adrian N Ionescu – Cursdeguvernare.ro

Indicele preţurilor de consum a urcat în luna februarie până la o rată anuală de 4,72%, cel mai înalt nivel din iunie 2013, când a fost 5,37%. Inflația este în creștere și față de ianuarie 2017, când ajunsese deja la 4,32%, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Banca Națională a României (BNR) avertizase încă din noiembrie că se va ajunge la un vârf de inflație, dar nivelul înalt pare să fi fost atins prea devreme, față de așteptări. Ulterior BNR a majorat de două ori într-o lună rata de dobandă de politică monetară.

Presiunile inflaționiste decurg din politica fiscală și salarială a Guvernului, potrivit rapoartelor BNR.

BNR și-a revizuit în creştere ținta de inflație, de la 3,2% la 3,5% – rata pentru finalul acestui an şi a estimat un nivel de 3,1% pentru decembrie 2019.

Mărfurile nealimentare s-au scumpit cel mai mult, cu 6,27% în medie, în februarie 2017 faţă de aceeaşi lună a anului trecut, preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 3,74%, iar cele ale serviciilor au crescut cu 2,92%.

Citeste continuarea articolului pe cursdeguvernare.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.