STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Finante & Servicii Profesionale, Politica Monetara & Inflatia

Rata anuală a inflației a scăzut la 1,83%

Potrivit datelor anunţate de Institutul Naţional de Statistică, rata anuală a inflației a fost de 1,83% în noiembrie, ca urmare a stagnării prețurilor față de finalul lunii octombrie.

leiPreţurile de consum au scăzut în noiembrie cu 0,01% faţă de luna octombrie.

„În luna noiembrie 2013, faţă de luna anterioară, preţurile mărfurilor alimentare au scăzut cu 0,2%, iar preţurile mărfurilor nealimentare şi tarifele serviciilor au crescut cu 0,1% fiecare”, se arată într-un comunicat al INS.

La alimente, cea mai mare scădere, de aproape 4%, a fost înregistrată pentru categoria fructe şi conserve din fructe, iar în ceea ce priveşte articolele nealimentare şi serviciile preţurile au oscilat extrem de puţin, cu sub 1% în sus sau în jos, pentru fiecare articol sau serviciu.

Banca Națională a României a revizuit  în scădere prognoza de inflaţie pentru 2013,  la 1,8% de la 3,1%, precum şi pentru anul 2014, la 3% de la 3,1%.

De asemenea, BNR anticipează o diminuare a ratei sub intervalul de variaţie în prima parte din 2014, urmată de o revenire, mai ales din efect de bază.

Rata anuală a inflației ajunsese la 1,88% în octombrie a.c., preţurile de consum crescând în octombrie cu 0,29% faţă de luna septembrie, conform comunicatului INS.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.