STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Finante & Servicii Profesionale, Politica Monetara & Inflatia

Rata anuală a inflației s-a menținut la 1,88% în octombrie 2013

Potrivit datelor anunţate luni de Institutul Naţional de Statistică, rata anuală a inflației a fost de 1,88% în octombrie, în stagnare față de finalul lunii septembrie.

Sursă: www.zf.ro
Sursă: www.zf.ro

Preţurile de consum au crescut în octombrie cu 0,29% faţă de luna septembrie.

„În luna octombrie 2013, faţă de luna anterioară, preţurile mărfurilor alimentare şi tarifele serviciilor au crescut cu 0,5% fiecare, iar preţurile mărfurilor nealimentare au crescut cu 0,1%”, se arată în comunicatul INS.

Dintre alimente cel mai mult s-au scumpit cartofii, cu 8,91%, iar evoluţia preţurilor la categoria produselor nealimentare a fost influenţată de o creştere a tarifelor de 1,24% la gaze.

Banca Națională a României a revizuit  în scădere prognoza de inflaţie pentru 2013,  la 1,8% de la 3,1%, precum şi pentru anul 2014, la 3% de la 3,1%.

De asemeni, BNR anticipează o diminuare a ratei sub intervalul de variaţie în prima parte din 2014, urmată de o revenire, mai ales din efect de bază.

Rata anuală a inflației a ajuns la 1,88% în septembrie, preţurile de consum scăzând cu 0,6% în septembrie față de luna august, conform comunicatului INS.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.