STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, P.I.B. & STATISTICI, Politica Monetara & Inflatia

Rata anuala a inflatiei a coborat la -1,7%, dupa o reducere a preturilor de 0,2% in iulie

grafic_inflatiePreturile de consum s-au redus in iulie cu 0,2% fata de iunie, iar rata anuala a inflatiei a coborat la -1,7%, de la -1,6% in iunie. Preturile alimentelor s-au redus cu 7% comparativ cu iulie 2014. Preturile la produsele nealimentare si servicii, insa, au consemnat cresteri de 1,3%, respectiv 2,2%. Masurata prin Indicele armonizat al preturilor de consum (IAPC), inflatia anuala s-a plasat la -1,4%.

„In iulie 2015, ponderea marfurilor si serviciilor care au inregistrat o scadere a preturilor, comparativ cu iulie 2014, este de 40%, cele care au avut cresteri cuprinse in intervalul 0-2,5% deţtn o pondere de 34,5%. Marfurile si serviciile, ale caror preturi au crescut cu mai mult de 2,5%, detin o pondere de 25,5%”, potrivit unui comunicat al Institutului National de Statistica (INS), preluat de Mediafax.

Cresterea medie a preturilor de consum, in ultimele 12 luni (august 2014 – iulie 2015), fata de precedentele 12 luni, calculata pe baza IPC, este de 0,5%, iar pe baza IAPC cresterea a fost de 0,7%.

Preturile la alimente au scazut in iulie cu 1,2% fata de iunie, in timp ce la produsele nealimentare preturile au fost mai mari cu 0,5%, iar la servicii cu 0,1%.

Cel mai mult s-au ieftinit legumele si conservele de legume, cu 10,3%, urmate de cartofi (-8%), fructe proaspete (-3,9%) si fructe si conserve din fructe (-1%). In acelasi timp, citricele si alte fructe meridionale s-au scumpit cu 2,6%, ouale cu 1,3%, iar margarina, fasolea boabe si alte leguminoase cu 0,3%.

Din categoria produselor nealimentare, cele mai mari reduceri de preturi au fost consemnate la medicamente, cu 3,5%, si la articole medicale, cu 3,4%. Gazele, in schimb, s-au scumpit cu 11,2%. Alte scumpiri s-au mai inregistrat la sapunul de rufe (0,2%) si la energie electrica (0,1%).

Comparativ cu decembrie, alimentele s-au ieftinit in iulie cu 7%, iar produsele nealimentare s-au scumpit cu 2,1%, in timp ce serviciile cu 1,3%.

In iunie, preturile de consum au scazut cu aproape 3% fata de mai, pe fondul reducerii TVA la alimente si la bauturi la 9% de la 1 iunie, iar rata anuala a inflatiei a ajuns in teritoriu negativ, la -1,6%, pentru prima data in ultimii 25 de ani, influentata de ieftinirea alimentelor cu 6,4%.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat marţea trecută că economia nu riscă să intre în deflaţie, având în vedere că inflaţia se va situa în teritoriu negativ în viitoarele trei trimestre, întrucât consumul creşte cu 6% şi poate ajunge la 10% până la finele anului, existând chiar presiuni inflaţioniste după creşterea salariilor.

BNR a revizuit in jos prognoza pentru rata anuala a inflatiei, la -0,3% pentru finele acestui an si la 0,7% pana la sfarsitul anului viitor, cu 0,5 puncte procentuale, respectiv 1,2 puncte in scadere fata de proiectia anterioara, urmand sa intre in interiorul intervalului din jurul tintei in T1 2017.

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.