STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, ANALIZE SECTORIALE, Energie & Utilitati & Infrastructura, INTERNATIONAL

Raport Banca Mondiala & Climate Works: Beneficiile socio-economice ale luptei impotriva poluarii si incalzirii globale

poluareBanca Mondiala a publicat, recent, un nou studiu, realizat in colaborare cu fundatia Climate Works, in care sunt identificate o serie de beneficii economico-sociale ale unor masuri menite sa contribuie la construirea prosperitatii, stoparii saraciei si combaterii schimbarilor climatice.

Intitulat „Climate-Smart Development” (Dezvoltarea inteligenta adaptata la schimbarile climatice), raportul identifica si evidentiaza masuri ce pot fi luate de catre factori de decizie politica, dar si de catre membrii ai comunitatilor, pentru a limita incalzirea globala, masuri ce pot contribui la cresterea economica si la dezvoltarea sociala.

In esenta, raportul incearca sa demonteze perceptia potrivit careia investitiile in reducerea poluarii sunt costisitoare. Autorii documentului, Banca Mondiala si fundatia Climate Works, sustin ca este gresita abordarea proiectelor de dezvoltare din perspectiva beneficiilor financiare, si mai putin din cele socio-economice si ecologice. Cei care nu tin cont si de cele din urma aspecte, nu tin cont nici de faptul ca incalzirea globala poate incetini cresterea economica, in conditiile in care afecteaza sectoare economice importante, precum agricultura, resursele de apa, ecosistemele sau sanatatea populatiei.

Raportul examineaza beneficiile unor serii de scenarii de politica adresate transporturilor, eficientei enrgetice a cladirilor si industriei din cinci tari, alaturi de Uniunea Europeana. In acest sens, sunt oferite date concrete ce pot ajuta factorii de decizie politica sa inteleaga potentialul larg al investitiilor inteligente legate de clima.

Pentru a demonstra, asadar, cum pot fi aplicate anumite masuri, documentul prezinta studii de caz din trei sectoare industriale (transport, productie si eficienta energetica in constructii) si sase regiuni (Uniunea Europeana, SUA, China, India, Mexic si Brazilia).

Din estimarile specialistilor, daca s-ar aplica politici adecvate care sa vizeze reducerea nivelului de emisii poluante in aceste regiuni, ar fi posibila inlaturarea unei cantitati de 8,5 miliarde tone metrice de CO2 din atmosfera. Unul din cele mai importante beneficii sociale ar fi evitarea a 94.000 de decese premature, care ar fi fost cauzate de poluarea atmosferica. Reducerea poluarii ar avea beneficii si in agricultura, estimarile fiind de crestere a recoltelor cu pana la 1 milion de tone metrice. In plus, eficienta energetica ar duce la economisirea a 15.800TWh de energie electrica. Efectele cumulate ale aceste politici pot genera o crestere a PIB-ul din cele 6 regiuni de pana la 2,6 miliarde de dolari, in 2030.

 

Studiu de caz: Masuri de eficientizare a consumului energetic in constructii

Unul dintre studiile de caz prezentate in raport analizeaza beneficiile socio-economice si ecologice ce ar rezulta in urma adoptarii unor politici guvernamentale de eficientizare a consumului de energie in constructii. Concret, reducerea consumului se poate materializa prin folosirea unor sisteme de incalzire sau racire mai eficiente, izolarea termica a cladirilor sau utilizarea unor aparate electrocasnice cu consum redus.

Daca s-ar aplica aceste politici, s-ar economisi aproximativ 13% din consumul de energie din sectorul constructiilor, ceea ce echivaleaza cu o cantitate semnificativa de resurse naturale salvate si un nivel de poluare redus. Ar fi evitate astfel pana la 22.000 de decese premature cauzate de poluarea atmosferica, in cele 6 regiuni analizate. Aceste masuri ar contribui la o crestere a PIB-ului la nivel global cu pana la 0,2%.

 

 

Analiza beneficiilor socio-economice si ecologice in constructiile eficiente energetic

 

cladiri_verzi1

 

 

 

 

 

 

 

Studiu de caz: Proiect de dezvoltare in domeniul managementul deseurilor din Brazilia

In acest studiu de caz, autorii analizeaza efectele posibile ale implementarii unui program performant de management al deseurilor municipale pe tot teritoriul Braziliei. Acesta ar presupune imbunatatirea sistemelor de colectare si sortare, crearea unor depozite controlate de deseuri si utilizarea unor instalatii de compost si biogaz. Investitia necesara este estimatata la 1-2 miliarde de dolari pe an, pana in 2030. In urma implementarii acestui program, s-ar crea pana la  110.000 de noi locuri de munca. In plus, ar fi evitate pana la 4.900 de decese premature, care ar fi fost cauzate de poluarea atmosferica. De asemenea, autorii estimeaza ca s-ar evita pierderea unei cantitatii de pana la 1,1 milioane tone de cereale, cu o valoare ce poate ajunge la 120 milioane de dolari. Astfel, PIB-ul Braziliei ar putea creste cu pana la 35,2 miliarde de dolari, intre anii 2012-2032.

 

Beneficiile socio-economice si ecologice ale programului de management al deseurilor municipale din Brazilia

managementul_deseurilor_brazilia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Expertii internationali atentioneaza ca nivelul de emisii poluante a crescut alarmant. De altfel, raportul este publicat in contextul in care Comitetul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice (IPCC) a publicat, recent, cateva rapoarte in care atentioneaza asupra impactului pe care il au actiunile umane asupra mediului. Conform informatiilor din raport, in ultimul timp a crescut atat nivelul emisiilor de dioxid de carbon, cat si cel al altor gaze cu efect de sera. Se pare ca aceste gaze ar fi responsabile de incalzirea globala in proportie de aproximativ 30-40%.

Puteti consulta raportul pe website-ul Bancii Mondiale.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.