STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Politica cu impact economic, INTERNATIONAL, Comertul Exterior & Acorduri Liber Schimb

Raport al sancţiunilor occidentale impuse Rusiei

images (2)Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE) au consolidat în mod progresiv, începând din martie, sancţiunile impuse Rusiei şi unor ucraineni proruşi, odată cu agravarea crizei din Ucraina, relatează AFP, care prezintă sancţiunile occidentale aflate în vigoare, potrivit Mediafax.

– SANCŢIUNI FINANCIARE ŞI RESTRICŢIONAREA ELIBERĂRII VIZELOR DE CĂLĂTORIE

Câteva zeci de ruşi şi ucraineni proruşi sunt vizaţi de blocarea averilor şi interdicţia de a primi vize de călătorie pe teritoriul UE.

Pe lista americană sunt înscrise peste 50 de nume, inclusiv ale unor oficiali ruşi de rang înalt ca al vicepremierului Dmitri Rogozin, preşedintei Consiliului Federaţiei (Camera superioară a Parlamentului) Valentina Matvienko sau directorului gigantului petrolier Rosneft Igor Secin.

Pe lista UE se află numele a 72 de persoane, inclusiv ale principalilor lideri ai grupărilor separatiste din estul Ucrainei.

Canada a înscris pe lista sa numele a 43 de ruşi şi 30 de ucraineni.

– SANCŢIUNI VIZAND ENTITĂŢI

Statele Unite au aplicat cele mai importante sancţiuni, trecând de miercuri la mari grupuri ruseşti ca gigantul rus în domeniul hidrocarburilor Rosneft, banca gigantului în domeniul gazelor naturale Gazprom – Gazprombank – şi banca publică rusească VEB, în conducerea căreia se află şi premierul Dmitri Medvedev.

UE a decis la rândul ei să vizeze „entităţi, inclusiv în Rusia”. Lista urmează să fie stabilită până la sfârşitul lui iulie. Până în prezent, pe listă se află două entităţi, cu sediile în Crimeea, regiunea ucraineană anexată de Rusia în martie.

– SANCŢIUNI DIPLOMATICE

În semn de protest faţă de anexarea Crimeei de către Rusia, liderii occidentali au suspendat, în martie, participarea Rusiei la G8 şi au anulat summitul G8 care era prevăzut în iunie la Soci (Rusia).

UE a suspendat negocierile cu privire la o liberalizare a politicii vizelor.

Japonia a suspendat negocierile în vederea unei relaxări a regimului acordării de vize şi a amânat negocierile cu privire la un nou acord economic de investiţii.

– SANCŢIUNI DE ORDIN ECONOMIC

Statele Unite au decis să revizuiască anumite condiţii de autorizare a exprturilor în Rusia a anumitor echipamente de înaltă tehnologie care ar fi putut avea o întrebuinţare militară.

Europenii au agitat în mai multe rânduri ameninţarea adoptării unor sancţiuni de ordin economic vizând Rusia, dar fără să treacă la acţiune. Ei s-au apropiat miercuri de acest subiect, anunţând blocarea noilor programe desfăşurate în Rusia de către Banca Europeană de Investiţiii (BEI) şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Ministrul rus al Economiei Aleksei Uliukaev, a avertizat la sfârşitul lui iunie că impunerea unor sancţiuni occidentale Moscovei ar putea să aibă consecinţe „grave” asupra creşterii economice în ţara sa.

– SANCŢIUNI MILITARE

Washingtonul a decis pe 3 martie să-şi suspende cooperarea militară cu Rusia.

La 1 aprilie, cele 28 de state membre NATO au optat să suspende „cooperarea civilă şi militară cu Rusia”, dar anumite programe, cu privire la Afganistan sau lupta împotriva traficului de droguri, nu sunt vizate.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.