STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, EUROPA, Politica Monetara & Inflatia, Treasury-Bonds & Bills

Randamentele obligatiunilor guvernamentale europene au scazut sub 2%

euro zoneRandamentele obligatiunilor guvernamentale pe zece ani au scazut luni, pentru prima data, sub 2%, dupa ce Banca Centrala Europeana (BCE) a estimat ca ar putea extinde programul de achizitii, potrivit Reuters.

Si randamentele obligatiunilor italiene, irlandeze si austriece au scazut, luni, la un nivel record, extinzand declinul inregistrat saptamana trecuta, dupa ce, vineri, presedintele BCE, Mario Draghi, a afirmat ca institutia trebuie sa actioneze rapid pentru a contracara nivelul scazut al inflatiei si va extinde programul de achizitii de active, daca va fi nevoie.

„Vom face ce trebuie pentru a majora rata inflatiei si asteptarile privind inflatia cat mai curand posibil, deoarece stabilitatea preturilor este inclusa in mandatul BCE. Asteptarile privind inflatia pe termen scurt au ajuns la un nivel excesiv de scazut”, a afirmat Mario Draghi.

Este un semnal clar ca momentul in care BCE va incepe achizitiile de obligatiuni guvernamentale ale statelor din zona euro nu este departe, dupa cum considera analistii. Misiunea BCE este sa asigure stabilitatea preturilor in zona euro, definita ca o rata anuala a inflatiei de sub 2%. In octombrie, rata anuala a inflatiei a fost de 0,4%. Draghi a declarat recent ca BCE se asteapta ca inflatia sa ramana la nivelul actual in lunile urmatoare, dar va incepe sa creasca in 2015.

„Ne asteptam ca preturile sa scada si mai mult si aceasta evolutie este asteptata si de Draghi. Cu siguranta, exista unii oponenti ai acestei politici, dar sunt sigur ca Mario Draghi nu ar fi propus extinderea programului de achizitii de active, daca nu ar fi avut o majoritate in Consiliul Guvernatorilor BCE. Este un indiciu clar ca urmeaza masuri de relaxare cantitativa (QE)”, a afirmat Felix Hermann, analist la DZ Bank.

Randamentele obligatiunilor guvernamentale pe zece ani au scazut, azi, la 1,966%, in timp ce bondurile italiene au ajuns la 2,1%. Spania si Italia erau percepute de investitori ca fiind candidate la pachete de asistenta financiara, in perioada de varf a crizei datoriilor, la mijlocul lui 2002. De atunci, costurile lor de imprumut au scazut de la aproape 7% si, respectiv, 6%.

BCE se lupta cu inflatia scazuta in zona euro, motiv pentru care a adoptat un program de achizitionare de obligatiuni garantate cu active pentru a revitaliza piata de obligatiuni, oferind companiilor o alternativa la finantarea bancara.

Programul s-a lovit de opozitia Germaniei, cea mai mare economie din zona euro. Jens Weidmann, presedintele Bancii Centrale a Germaniei (Bundesbank), care face parte si din Consiliul guvernatorilor BCE, si-a exprimat deja obiectiile fata de planul de a cumpara ABS-uri, apreciind ca acest lucru va expune la riscuri bilantul bancii centrale.

Si ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, si-a manifestat opozitia fata de aceasta intentie a BCE. Acesta a declarat ca achizitiile de ABS-uri ar putea da nastere la posibile conflicte de interese intre rolul de instanta de politica monetara al BCE si cel de supervizor bancar.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.