STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, ANALIZE SECTORIALE, PIETE FINANCIARE, Finante & Servicii Profesionale, Piata de Capital - BVB, Leasing & IFN

Randamente peste dobanda bancara la fondurile mutuale in 2013

investitii crestereNu toate fondurile mutuale au performat in crestere, anul trecut, dar cele mai mari dintre ele au adus investitorilor un randament mediu in jur de 15%, sub cel din 2012, de 28%, dar mult peste dobanda bancara.

Cel mai performant fond, in 2013, a fost Certinvest BET FI Index, care urmareste evoluţia indicelui BET-FI, in care se regasesc Fondul Proprietatea (FP) si cele cinci SIF-uri, dupa cum consemneaza Ziarul Financiar. Randamentul acestui fond a fost de 41,1%, astfel ca si-a pastrat pozitia in topul performerilor, cu un câştig de 28,4%. Certinvest BET-FI a fost devansat doar de Audas Piscator, care este un fond de risc mai ridicat, pentru ca investeste si in contracte pe valute.

Fondul Certinvest BET FI Index a reusit sa aduca castiguri mai bune, in ultimi doi ani, chiar decat indicele bursier., care a crescut cu 31,2% in 2012 si cu 20,94% de la inceputul lui 2013. Nu sunt incluse insa dividendele distribuite de companiile din componenta sa. Este de mentionat faptul ca SIF-urile au distribuit, in ultimii doi ani, cele mai mari dividende din piata. Anul trecut, castigul Fondului Certinvest BET FI Index s-a datorat, in mare parte, SIF-urilor, in timp ce in 2013 randamentul a fost tras in sus de Fondul Proprietatea.

Fondul BT Index ROTX, administrat de BT Asset Management, care urmareste evoluţia indicelui bursier ROTX, a fost al doilea de pe piaţă în 2012, cu un câştig de 27%. Anul acesta, fondul le-a adus investitorilor un câştig de 20%, menţinându-se în top 5.

Fondul Certinvest XT Index, care urmăreşte indicele BET-XT al celor mai lichide 25 de acţiuni de pe bursa de la Bucureşti, a fost al treilea în 2012, cu un câştig de 24,7%, iar anul acesta a adus un ramdament de 21,8%, fiind de asemenea în top 5.

În schimb, fondul BT Index Austria ATX, care urmăreşte indicele ATX al bursei din Viena, nu a mai reuşit să repete performanţa din 2012, când a fost al patrulea, cu un câştig de 23,9% (în euro). Anul acesta, fondul a adus un randament de doar 3,55%, sub dobânda bancară, în condiţiile în care bursa din Austria a avut o evoluţie slabă.

Nici fondul Raiffeisen Prosper, administrat de Raiffeisen Asset Management, care în 2012 fusese pe locul cinci cu o creştere de 23,6%, nu a impresionat anul acesta, înregistrând un avans de doar 2,68%. Raiffeisen Prosper are investiţii atât pe bursa de la Bucureşti cât şi pe burse externe, care au mers mai slab anul acesta.

Totuşi, chiar dacă ultimele două exemple arată că o performanţă bună în trecut nu garantează evoluţii viitoare la fel de bune, în ultimii doi ani s-a văzut că în perioadele de creştere a bursei fondurile care urmăresc structura unor indici bursieri pot aduce randamente superioare faţă de cele în care administratorul îşi face propriul portofoliu, cunoscute şi ca fonduri administrate activ.

Astfel, atâta timp cât brokerii şi analiştii mizează în continuare pe creşterea bursei, iar dobânzile la instrumentele cu venit fix (depozite, titluri de stat, obligaţiuni corporative) sunt în scădere, fondurile de index care au obţinut rezultate bune în ultimii doi ani ar putea continua să furnizeze câştiguri superioare pieţei.

În cazul în care însă bursa va scădea, fondurile conservatoare, în special cele de obligaţiuni, ar putea fi performerele viitorului an, aşa cum s-a întâmplat în 2011.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.