Esec rasunator pentru start-up-ul american Quirky, care a inceput procedurile pentru intrarea in faliment, dupa ce primit o finantare de aproape 200 milioane de dolari de la nume mari, precum General Electric sau Andreessen Horowitz Fund LP.
Quirky este un start-up american ce poate fi asemanat cu un incubator de business – deoarece colecta idei de la inventatori si ii ajuta sa le dea viata -, si care a avut sansa sa obtina finantari de aproape 200 milioane de dolari de la giganti precum General Electric sau fonduri de investitii asemenea Andreessen Horowitz Fund LP, dar pe care a ratat-o destul de repede, in conditiile in care compania a cerut insolventa.
Acesta este unul dintre cele mai mari esecuri pentru un start-up care a primit o asemenea finantare, dupa cum scrie Wall Street Journal. Fara indoiala, esecul companiei din New York va ridica o multime de intrebari despre cum o companie care ajuta o comunitate de inventatori sa isi promoveze inovatiile, prin intermediul internetului, se poate dizolva.
Compania a cautat protectie impotriva creditorilor, in timp ce si-a aranjat vanzarea majoritatii activelor. Reprezentantii Quirky au declarat ca au deja o oferta de 15 milioane de dolari de la Flextronics pentru subsidiara lor Wink, infiintata in 2014. Wink produce software pentru casele inteligente, conecteaza si diferite dispozitive din casa – cum ar fi la usi – prin intermediul unei aplicatii de mobil.
Quirky are peste un milion de utilizatori inregistrati online si a lansat peste 400 de produse, vandute pe site-ul propriu, dar si prin retaileri mari ca Amazon si Depot.
Compania a avut succes lansand produse precum un prelungitor flexibil de curent electric, care s-a vandut in peste 1,5 milioane de unitati, dar a fost nevoita sa faca fata si esecurilor cu produse, precum o tavita electronica pentru oua care transmitea utilizatorilor ce „stoc” au in frigider. La acestea s-au adaugat si costurile foarte mari de productie, care au dinamitat businessul, iar compania a ramas fara cash.
Reprezentantii General Electric au declarat ca sunt „dezamagiti” ca start-up-ul in care au investit a inceput procedurile pentru faliment, insa aceasta experienta nu-i va opri sa investeasca si in alte start-up-uri care „cauta noi moduri de a inova”.
La inceputul acestui an, Quirky isi schimba strategia, concentrandu-se mai mult pe realizarea de software pentru casele inteligente, si mai putin pe realizarea de ustensile pentru bucatarie si produse pentru animale.